събота , 27 април 2024

Елена Йончева: Искам да живея в България и да не се срамувам, че съм българка

Вярвам, че да си българин не е участ. Да си българин е чест.

Приех да вляза в битката за президент, защото в трудни времена е нужен характер, точна преценка и твърдост.
Ще работя за правата на българските граждани. Ще работя външната политика да се изработва в България и да се отстоява навън. Ще работя България да не се превърне в буферна зона на Европейския съюз…
Това бяха част от посланията, които кандидат-президентът ген.Румен Радев отправи от излъчен клип към своите симпатизанти в Панагюрище по време на срещата им с журналиста Елена Йончева.
Пред препълнилите Камерната зала на Театър дом-паметник Елена Йончева обясни защо на тези избори открито взема политическа позиция и е част от Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на ген.Румен Радев.
„В България днес това не са обикновени избори. Днес живеем в опасни времена… Искам да живея в България и да не се срамувам, че съм българка, а напоследък вече се срамувам“, изрази гражданската си позиция Елена Йончева. За нея са изключително притеснителни непрекъснатото противопоставяне на хората по различни критерии и появата на черни списъци. Журналистката обясни, че „времената са много опасни“, защото на България й е определена роля на прифонтова държава, че продължава милитаризацията на Черно море, че все повече оръжие се концентрира в Източна Европа. „В такива времена е много важно кой ще бъде президент на България. Смятам, че ни трябва президент, който да може да изрича позиция; президент, който да няма зависимости“, заяви Елена Йончева и обясни защо би гласувала за ген.Румен Радев.
Последваха няколко въпроса от залата, част от които бяха свързани с опасностите за България и Европа от миграционната криза. Журналистът Елена Йончева отговори подробно, позовавайки се на професионалния си опит в горещите точки. „Има хора, които бягат непосредствено от войната. Когато има война, хората остават без работа, когато има война хората остават без перспектива“, каза Елена Йончева и подчерта, че „износът на демокрация с бомби генерира тероризъм“. Тя обобщи, че всички процеси, които стават извън България, засягат българските граждани.
Много накратко биографиите на кандидат-президентския тандем ген.Румен Радев-Илияна Йотова припомни председателят на Областния съвет на БСП Йордан Младенов. Той изтъкна, че ген.Радев „през целия си живот е бил лидер“, а Илияна Йотова като евродепутат още преди години е предупреждавала за проблемите с мигрантите и правителството на Орешрски е започнало да прави оградата по южната ни граница, след което темповете по изграждането й са станали бавни, но за сметка на това с многократно повече паричен ресурс. „Това са избори, които ще определят по какъв път ще тръгне България“, заключи Й.Младенов и призова хората да гласуват за промяна към добро,  не за разединението на страната.
В края на срещата председателят на Общинския съвет на БСП Светлана Парашкевова подари на Елена Йончева двата диска с музикалното съкровище на Панагюрище и ръчно изтъкан сувенир.
Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.