Рекордни добиви от пшеница с високо качество, очаква се спад на плащаните ренти

5,6 милиона тона е тазгодишната реколта от пшеница.

Това е рекордно количество за България за последните 25 години, съобщи БНР, позовавайки се на Министерството на земеделието. Средният добив от пшеница за страната е 494 кг. Най-висок среден добив е отчетен в област Силистра – 568 кг от един декар, следват областите Добрич – 563 кг/дка/, Разград – 556 кг/дка и Русе – 551 кг/дка.
Зърното е с високо качество и напълно задоволява годишните нужди на производителите на хляб. За вътрешни нужди се ползват около 2 милиона тона пшеница, останалото се изнася.
Цената на пшеницата в световен мащаб обаче тази година се срина с 16 на сто, което в комбинация с високите себестойности заради лошото време и болести по посевите ще доведе до загуби за производителите. А това ще рефлектира върху наемите и рентите, които те изплащат за ползването на земята, признава председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Светослав Русалов. Според него се очаква спад на плащаните ренти с 15 процента.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД Ви поздравява с 24 май

“ОПТИКС“ АД поздравява жителите на община Панагюрище, всички учители и ученици, културни дейци и хора на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.