четвъртък , 18 април 2024
Водещи новини

За това нящо икрам ти правим, казаха чешитите и чудаците от с.Баня на Иванка Уливерова

Като се сдобих с тая мерецка книга, па като седнах, па като четух, па четух, па са пулих… И най-после си рекух: „Е, ми то, ученото, си е учено!“

Така започна да реди зъболекарката д-р Парашкева Николова впечатленията си за книгата „Банци“ при
нейното представяне на 26 август в читалище „Пробуда – 1872“ в село Баня. И продължи в същия тон:

„Ау, е, убава работа! Дано ми замерете главътъ, дано! Ми аз забуравих най-важното да ви каже бе, че тая книга я е написала Иванка Уливерова, дъщерята на учителя Ангел от Баня. Ама и аз оти ли са чуда? То тая жена аз я познаавам – ехе-е, още от дете. Ми тя беше даже от наща маалъ. Ма тя още от тугава си беше умница, такава акалийка, та и досега. Ич не обичаше да айманосва по пътищата. Все нящо са оращисваше. Ич не мирясва. И сега за лудо не седи.
Та ви казвам де, седъ аз, па мислих, па умувах и накрая си рекух: „А-а, я чакай, куга съм по айляк, ша намеря аз сгода и ша й речъ“:
 Мари, Еванко, Еванко, не знаам що да ти рече чивяк! Ама ти толкова много си са бласкала, толкова  си се сабурлясвала, дес си писала тая оваджийска книга. Ми то доде си сабирала материалите, после доде сформираш работата, доде подредиш всичкото това нящо… Брей-й, ма то това иска много време, бе… О-о-о, клетата! Ма ти направо си са батардисала… За всичкото това нящо икрам ти правим!“
Показателен знак за интереса към книгата бе претъпканата зала, в която секретарят на читалището Радка Мутева се чудеше къде да сложи допълнителните столове и табуретки.

„Останах възхитена от обичта на Иванка Уливерова към родното, от обичта й към родители, близки, познати“, каза бившата учителка Николина Славкова, а братчедката на авторката Стойна Даскалова заключи: „Ваня е голям чиляк… Да е жива и здрава и все аир да види!“
„Аз съм избрала да защитавам родното слово, като се опра на банския говор“, сподели авторката Иванка Уливерова. Тя подкрепи тезата си, давайки за пример говора на политици и журналисти в днешно време, изпълнено с плеймейтки и плейбои, в което глаголът „случва се“ е използван за какво ли не. А от страх да не ги обявят за прости, хората в публичното пространство ни заливат с изрази като „стартираме проекти, финализираме проекти, имаме визия…“
Преди да представи структурата на книгата „Банци“ пред многобройната публика и да обещае, че може да напише продължение, понеже доста бисери от речника на банци не са включени, Иванка Уливерова прочете част от есе на Георги Данаилов, който пише, че „настанало е посрано време“, че „ние псуваме безадресно“, че „майната му е болестта, от която страда българската душевност“.
Книгата „Банци“ е издадена с дарителски средства от председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков и, за да стигне до всеки дом, се подарява. На 26 август след представянето й в с.Баня творбата свърши за минутки, тъй като всеки от приссъстващите искаше да я има в библиотеката си.
Първоначално книгата е била замислена като речник на банския говор, илюстриран с кратки разкази, но впоследствие е била обогатена с анализ на словотворчеството на живеещите в село Баня. 

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.