Водещи новини

Днес е Световен ден за борба с хепатита, В България се очаква повишаване на болни от хепатит А през есента

Около 10 милиона европейци страдат от хроничен хепатит B и С. Заболяването е известно като едно от „тихите“

и когато стане хронично, то води до сериозни и потенциално летални усложнения като цироза и чернодробен карцином. Хепатит B и С се разпространяват при контакт с инфектирани телесни течности или кръвни продукти. Децата, родени от майки с хепатит B или C, както и сексуалните партньори с хепатит, също попадат в риск от инфектиране.
Голяма част от заразените с вируса не знаят за състоянието си, тъй като нямат никакви симптоми, изтъкват специалистите от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията със седалище в Стокхолм.
Основната цел на тази организация е до 2030 г. да бъде намален общият брой на случаите с хепатит до 90% и рязко да се снижи смъртността от него.
В България през есента се очаква завишаване на заболелите от хепатит А, съобщава главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той посочва, че още сега сезабелязва известно раздвижване, давайки за пример малък епидемичен взрив има в Асеновград, в пловдивския квартал „Столипиново” и в още няколко района.Той допълва, че заболяваемостта от хепатит А се очаква да е по-голяма през октомври, ноември, декември.
Хепатит А е заболяване на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит А (НАV).
За разлика от хепатити В и С, които се разпространяват чрез контакт със заразена кръв или секреции, хепатит А се разпространява чрез храна и вода, замърсени от изпражненията на лица, заразени с НАV. Вирусът се разпространява от фекална материя, заразена с НАV и приета през устата.
Предава се също при личен контакт, при някои сексуални контакти и рядко при венозна употреба на наркотици.
 Този вирус е изключително издръжлив. Оцелява във висококиселинния хранителен тракт на човешкия организъм, а при стайна температура може да живее повече от седмица. Във водата може да оцелее от 3 до 10 месеца и по тази причина се намира в някои черупчести мекотели обитаващи водни басейни, замърсени с канални води.
 При работещите в детски градини и старчески домове съществува по-висок риск от заразяване с хепатит А, както и при лицата, пътуващи в чужбина в райони, в които питейната вода не отговаря на стандартите.
За да се предотврати трансмисията на НАV възрастните и децата трябва добре да си мият ръцете, особено след ползване на тоалетна или смяна на пелени.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.