Днес е Световен ден за борба с хепатита, В България се очаква повишаване на болни от хепатит А през есента

Около 10 милиона европейци страдат от хроничен хепатит B и С. Заболяването е известно като едно от „тихите“

и когато стане хронично, то води до сериозни и потенциално летални усложнения като цироза и чернодробен карцином. Хепатит B и С се разпространяват при контакт с инфектирани телесни течности или кръвни продукти. Децата, родени от майки с хепатит B или C, както и сексуалните партньори с хепатит, също попадат в риск от инфектиране.
Голяма част от заразените с вируса не знаят за състоянието си, тъй като нямат никакви симптоми, изтъкват специалистите от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията със седалище в Стокхолм.
Основната цел на тази организация е до 2030 г. да бъде намален общият брой на случаите с хепатит до 90% и рязко да се снижи смъртността от него.
В България през есента се очаква завишаване на заболелите от хепатит А, съобщава главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той посочва, че още сега сезабелязва известно раздвижване, давайки за пример малък епидемичен взрив има в Асеновград, в пловдивския квартал „Столипиново” и в още няколко района.Той допълва, че заболяваемостта от хепатит А се очаква да е по-голяма през октомври, ноември, декември.
Хепатит А е заболяване на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит А (НАV).
За разлика от хепатити В и С, които се разпространяват чрез контакт със заразена кръв или секреции, хепатит А се разпространява чрез храна и вода, замърсени от изпражненията на лица, заразени с НАV. Вирусът се разпространява от фекална материя, заразена с НАV и приета през устата.
Предава се също при личен контакт, при някои сексуални контакти и рядко при венозна употреба на наркотици.
 Този вирус е изключително издръжлив. Оцелява във висококиселинния хранителен тракт на човешкия организъм, а при стайна температура може да живее повече от седмица. Във водата може да оцелее от 3 до 10 месеца и по тази причина се намира в някои черупчести мекотели обитаващи водни басейни, замърсени с канални води.
 При работещите в детски градини и старчески домове съществува по-висок риск от заразяване с хепатит А, както и при лицата, пътуващи в чужбина в райони, в които питейната вода не отговаря на стандартите.
За да се предотврати трансмисията на НАV възрастните и децата трябва добре да си мият ръцете, особено след ползване на тоалетна или смяна на пелени.

Вижте още

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започна в цяла България

Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.