четвъртък , 18 април 2024
Водещи новини

Трудовият травматизъм в минно-суровинната индустрия намалява

Трудовите злополуки в минерално-суровинната индустрия от 2013 г. насам намаляват, като през 2015 г. се отчитат най-ниските данни за последните пет години.

Това съобщи в доклада си по време на националното честване на Деня на миньора председателят на Българската минно-геоложка камара проф.д-р Лъчезар Цоцорков. Той посочи, че в две от общо 116-те членуващи днес в Камарата фирми има нулев травматизъм – „Асарел-Медет“ и „Каолин“. В същото време през 2015 г. се отчита и по-голям брой смъртни злополуки (6) в сектора, като причината са инцидентите в рудодобива през годината.  Една от основните цели на БМГК е подобряването условията на труд в минерално-суровинната индустрия. По предложение и настояване на Камарата, през 2012 г. е актуализиран Правилникът по безопасност на труда при разработване  на рудни  и нерудни находища по подземен начин. През 2014 г. той е приет от ОСУТ. Все още се очаква одобряването и неговото издаване.
В програмата на БМГК през 2016 г. е заложено да се актуализират и останалите правилници по трудова безопасност в отрасъла, както и правилникът за минните спасителни служби. Камарата благодари на своите членове Асарел Медет АД и Каолин ЕАД, които осигуриха целевото финансиране на проектите.

Вижте още

Десетки продължват да са свободните работни места в общините Панагюрище и Стрелча

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че към 27 февруари работните места за специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.