Водещи новини

Внимавайте с кого прекарвате най-много време – с какъвто се събереш, такъв ставаш

Експертът по креативно мислене Пол Слоун цитира в своя статия Ричард Кох, който твърди: „Вие сте средноаритметично на петте души, с които прекарвате най-много време заедно.

Пол Слоун казва, че това твърдение не бива да се приема прекалено буквално (“пет души и нито един повече или по-малко!”), но в същото време отбелязва, че твърдението съдържа голяма доза истина. Хората, с които се обграждаме, влияят директно на нашите ценности, нагласи и поведения и в резултат ние заприличваме в мисленето и в действията си на тях, в една или друга степен. В България народната мъдрост обяснява този факт с приказката “С какъвто се събереш, такъв ставаш.”
В контекста на креативното мислене това с какви хора сме се събрали директно влияе на успехите ни и поведението ни. Ако прекарваме най-много време с един, трима или петима души, които са инициативни, предприемчиви и успешни, неизбежно ще прихванем от тяхната инициативност и предприемчивост и ще изявим това с успех в делата си. Ако сме заедно най-често с хора, които мислят нестандартно, и ние най-вероятно ще започнем да мислим нестандартно.
Ако сме най-често заедно с хора, които мислят смело и мащабно, и ние ще почувстваме мощта на магията на мащабното мислене. Ако най-дълги периоди от времето си прекарваме с хора, които ни разбират, насърчават, подкрепят и дори учат, най-вероятно ще реализираме целите и амбициите си.
И обратното – ако прекарваме най-много време с хора, които ни обезсърчават или критикуват, вероятно няма да постигаме чак толкова много успехи или ще работим в условията на постоянен стрес. Ако най-близките ни хора около нас ни игнорират, не забелязват идеите ни или просто нямат амбиция за по-високи постижения, шансовете да заприличаме на тях са високи. 
Пол Слоун кани всички да направят една игра. Тя се състои в това да седнем на спокойствие с лист и химикал и да запишем имената на петте човека, с които прекарваме най-много времето си. След това да си помислим какви са тези хора, какво обичат, какво не харесват, каква е нагласата им към света и към самите тях, успешни и амбициозни ли са, или отчаяни и разколебани, зареждат ли ни с позитивни чувства и очаквания или по-скоро всичко около тях вещае проблеми и неуспехи?
Експертът съветва да анализираме всичко това, за да разберем кои са хората, които предизвикват най-силно мисленето ни, и как точно ни влияят те. Той насочва към това да търсим нови контакти и нови взаимоотношения, ако искаме да сме успешни, мотивирани, с енергия и воля за високи постижения. Защото, въпреки старите приятелства и общо минало, когато прекарваме най-много време с хора (приятели, колеги, роднини), които ни дърпат назад, потискат идеите ни, съмняват се в способностите ни, те като цяло ни пречат да прогресираме в работата, бизнеса и живота като цяло.
Източник: novavizia.com

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.