събота , 20 април 2024

Провериха 30 плувни басейна в областта, подготовката им за сезона е на ниво

Контролът на Областната комисия по ВСД, председателствана от директора на РЗИ д-р Фани Петрова, се осъществи в периода от 11 до 19 юли 2016г.

съобщиха от пресцентъра на РЗИ – Пазарджик. Но още преди разгара на летния сезон, с цел нормалното функциониране на откритите плувни басейни и плажове, РЗИ-Пазарджик издаде предписания с подробни указания, касаещи максималното им обезопасяване (съгласно изискванията на Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка), уточняват от институцията.
Основни акценти в инспектиращата дейност на ОК ВСД с били:
– регистрация на басейните в РЗИ, като обекти с обществено предназначение, съгласно чл. 36 от Закона за здравето и Наредба № 9 на МЗ за условията и реда за създаване и подържане на публичен регистър на обектите с обществено предназначение;
– спазване на изискванията по отношение на организацията на
водноспасителната дейност и осигуряване с водноспасителни кадри: обособяване на спасителени постове, оборудвани с необходимия инвентар; обслужване от спасител през цялото работно време на басейните; осигуряване намедицински чанти с необходимите медикаменти.
В хода на проверките се изискаха свидетелство и талон за правоспособност на спасителя за 2016г., заверен от Регионалната структура на БЧК; медицинско удостоверение за здравословно състояние и трудов договор на спасителя за работа с фирмата; протокол от лицензирана фирма за извършена дезинсекция и дератизация на теренните площи около плувния басейн; протоколи от анализи на  водата по микробиологични и химични показатели, удостоверяващи нейните качества, съгласно законовите изисквания.
Комисията извърши преглед на оборудването на спасителните постове, състоянието на пречиствателните съоръжения, както и проверка на журналите за отчитане на остатъчния хлор.
В хода на проведения контрол бяха издадени 1 предписание, 2 предписания за спиране, 2 заповеди за спиране и 1 акт.  Констатираните нарушения касаят липса на протоколи от анализи на водата по микробиологични и химични показатели, неосигурено медицинско лице през цялото работно време на обекта, нередовни документи за правоспособност на спасителя и необорудвани спасителни постове. След отстраняване на неблагополучията плувните басейни са отворени за експлоатация.
Заключението на Областната комисия по ВСД е, че басейните са добре подготвени за дейността си, а стопанисващите ги фирми изпълняват нормативните изисквания. Установените нарушения са единични, за което от страна на РЗИ Пазарджик са предприети необходимите административно-наказателни мерки

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.