петък , 26 април 2024

Касата намалява парите за болниците?!

Здравната каса ще намали с 2.4% бюджетите на болниците през август и септември, а от есента до края на декември

клиниките ще получават всеки месец средноаритметично на средствата за излекуваните пациенти от януари до месец май. Това е решение на надзорния съвет на институцията, след като е разгледал състоянието на бюджета за болнична помощ. Съветът е решил, че няма да плаща повече от 134.8 млн. лв. месечно за болнични услуги, тъй като средствата в касата не достигат.“ Това пише сайтът zdrave.net, цитирайки „Капитал Daily“ във връзка с решението от последното заседание на надзора на НЗОК от миналия месец. Така през есента може да се окаже, че точно клиниките, които са лекували най-много пациенти, ще получат актуализирани договори със силно намалени бюджети.
На заседанието си надзорният съвет по традиция е отворил оперативния резерв на здравната каса, за да плати за болнично лечение. Причината е, че по закон плащанията за болнична помощ са 1.343 млрд. лв., но през първото полугодие клиниките са лекували болни за 808.7 млн. лв. НЗОК е решила, че болниците ще получават средно 134.8 млн. лв. месечно, като е разделила по равно средствата за първото полугодие, които са 808.7 млн. лв. Според статистиката й обаче клиниките са се вместили в този лимит само през месеците януари, февруари и май. През март и април те са получили над 140 млн. лв., а през юни – над 184 млн.съобщават още zdrave.net, позовавайки се на „Капитал дейли“.  

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.