„Оптикоелектрон Груп“ е на световната карта , казва един от изпълнителните му директори

По повод 45 години от създаването на „Оптикоелектрон“ инж.Никодим Казанджием – един от изпълнителните  директори на дружеството в момента даде интервю за в-к „Още ПЛАМ“, което предлагаме и на читателите на oshtepan.com

Инж.Казанджиев, Вие сте работил в „Оптикоелектрон“ и преди 1989 година, а след приватизацията му сте част от мениджърския му екип. В какво се изразява пресечната точка и в какво е голямата разлика в двата етапа от развитието на фирмата?                          
– Пресечна точка е фактът, че фирмата остана в същия бизнес. Не бе разпродадена или със сменен профил на производството. Разликата е голяма и тя е в следното: като държавно предприятие в рамките на  „Металхим” ние бяхме повече производители и усвояващи нови изделия и технологии, които ни се „спускаха” планово. Също така малко известни в световния сегмент. Сега ние сме истинска фирма, която маркетира, развива, договаря и произвежда, а също и директно търгува с клиентите от голяма част на света. Ние сме известни и разпознаваеми в областта на оптиката и оптичните изделия, предназначени за специални цели.

– Как оценявате развитието на „Оптикоелектрон Груп“ АД днес – повече от 15 години в частни ръце?                                                                                                                                   
– Краткият отговор е положително. Ние сме „нанесени” на световната карта.

– Как ще коментирате морала в конкуренцията – в общ план и в частност за „Оптикоелектрон Груп“ АД?                                                                                                          
– Не коментирам.

В разговор с изпълнителния директор инж.Лука Гарчев преди няколко години той определи периода в развитието на „Оптикоелектрон Груп“ АД от 2005 година насам като Ренесанс. Този Ренесанс продължава ли и в кои направления?                                                                    
-Да. Колегата правилно е заявил за възраждане на фирмата, защото, макар и не в онези мащаби (по отношение на заетите), ние произвеждаме много повече. Областите на развитие са в оптичните технологии, но и в развитието и производствата на нови модерни изделия, които разработваме сами по възлагане от клиентите или по собствена инициатива, анализирайки световните тенденции, а също и по лицензии на големи корпорации.

За бизнеса в промишления сектор, а и не само там, намирането на кадри през последните 3-4 години се оказва не толкова лесно уравнение за решаване.Често дори се говори за „кражба“ на такива. „Оптикоелектрон Груп“ АД изпитва ли недостиг на квалифициран персонал, изхождайки от факта, че в Панагюрище в оптичното производство конкуренцията е силна?                                                                                                                            
– Това е така – недостигът на кадри е общ проблем  за цялата промишленост. Полагаме усилия да привличаме нови хора, работим усилено, съвместно с техническите университети за прием на стажанти и още през юли ще има такива. Факт е необходимостта за назначаване на още хора, но хора с квалификация и за механична обработка, и за монтьори, и за още инженерни кадри.

Кои са трите опорни думи в бизнесстратегия на „Оптикоелектрон Груп“ за следващите 10 години?                                                                                                               
– Иновации, коректност, удовлетворение. В тези три слогана органично влизат и понятията като качество, бърза реакция (в рамките на възможното), а удовлетворението от добрата работа се отнася както за клиента, така и за хората от фирмата.
ВЪПРОСИТЕ зададе Павлина ВАЙСИЛОВА

Инж.Никодим Казанджиев е роден в Ямбол през 1950, зодия ДЕВА. Завършва със златен медал гимназия „В.Левски” през1968. Завършил 1974г. в Ленинград,ЛИТМО. На работа в Оптикоелектрон от 1974г. с прекъсвания за армейска служба (офицер ОЗ). Работил е още в „Кинтекс“ и БАС РОССА, представител на швейцарска  фирма. В „Оптикоелектрон“ се връща отново през1998г. та досега

Вижте още

За хора с висше образование има 19 работни места, а за за специалисти със средно в пъти повече

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че към 12 март в общините Панагюрище и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.