Водещи новини

Подготвят се за Цветница, вият върбови клонки

Тази сутрин в Панагюрище започна подготовката на хиляди снопчета с клонки върба, здравец и червен конец за утрешния празник,

когато вярващите ще почетат тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим.
Цветница се празнува от всички християни – католици, православни и протестанти, седмица преди Великден – в неделята след Лазаровден.
Празнични  литургии утре ще бъдат отслужени в цялата страна, както и в двата панагюрски храма – „Св. Георги Победоносец” и „Свето Въведение Богородично”.


Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. „На другия ден едно голямо множество, което беше дошло на празника, като чуха, че Исус идел в Ерусалим, взеха палмови клони и излозоха да Го посрещнат, викайки: Осанна! Благословен, който иде в Господнето име, Израилевият Цар. А Исус, като намери едно осле, според както е писано“ Не бой се, дъще Сионова. Ето, твоят Цар иде, възседнал на осле. Ученииците Му отначало не разбраха това; а когато се прослави Исус, тогава си спомниха, че това бе писано за Него, и че това Му бяха сторили. И народът, който беше с Него когато повика Лазар от гроба и го възкреси от мъртвите, свидетелстваше за това чудо/Йоан 12:12,17/

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.