петък , 26 април 2024

Кметовете да предприемат конкретни мерки срещу заразния нодуларен дертатит по едрите преживни животни

За да не се допусне разпространението на заразната болест нодуларен дерматит на територията на област Пазарджик,

областният управител разпореди конкретни мерки на кметовете на общини, Областна дирекция по безопасност на храните и ОДМВР- Пазарджик, както и предприемане на конкретни действия:
1.       Незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, като същите се  запознаят с епизоотичната обстановка, набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването на болестта на територията на съответните общини и до 15.04.2016 г. да уведомят писмено областния управител за предприетите мерки и тяхното изпълнение.
2.      Кметовете на общини в област Пазарджик да разпоредят на кметовете на кметства или кметски наместници на населените места в съответната община:
– да извършат преброяване на всички едри преживни животни,отглеждани на територията на селището и да предоставят списъците на официалния ветеринарен лекар,служител на ОДБХ – гр.Пазарджикq отговарящ за съответната община.
     – не се допуска провеждането на нерегламентирани пазари и изложби на едри преживни животни на територията на селищата;
    3.     Директорът на ОДБХ – Пазарджик, да разпореди на служителите в отдел «Заразни болести по животните»:
–   да се засили контролcj по придвижването на животните и мерките за биосигурност в обектите за едри преживни животни на територията на общините в областта;
–   да информират кметовете на населените местаq както и лицатаq отглеждащи едри преживни животни, за клиниката на заразен нодуларун дерматит, спазването на мерките за биосигурност в обектите за едри преживни животни, начините за извършване на дезинсекция и задължението им при съмнение за  заболяване и/или смъртност незабавно да информират съответният официален ветеринарен лекар;
4.     Директорите на ОДБХ и на МВР да организират съвместно извършването на контрола върху търговията  и движението на едри  преживни животни.
Днес Областната епизоотична комисия имаше извънредно заседание, ръководено от заместник областния управител Стефан Мирев, във връзка с констатирани огнища на заболяването заразен нодуларен дерматит в префектура Серес, Република Гърция. В заседанието участваха представители на ОДБХ, ОДМВР, РЗИ, РДПБЗН, РИОСВ, РДГ и Областна дирекция „Земеделие” -Пазарджик

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.