понеделник , 6 май 2024

Два дена домакинстваме на научна конференция за Априлското въстание в съдбата на българския народ

Утре – 14 април, между13:30 и 14:00 часа в Исторически музей – Панагюрище ще бъде открита научната конференция,

посветена на 140 години от Априлското въстание. По програма пръв изказване ще направи проф. д.и.н. Иван Стоянов от  ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. След него ще говори проф. д-р Пламен Митев, СУ „Св. Климент Охридски”, който ще засегне темата за Гюргевските апостоли, Сърбия и българското въстание, а  доц. д-р Пламен Божинов от ИИИ към БАН ще се спре на „Българската емиграция и дипломатическата мисия след Априлското въстание“.
Доц. д-р Огняна Маждракова-Чавдарова, също от ИИИ при БАН, ще проследи  някои открояващи се отзиви за Априлското въстание в
чуждия печат.
От 15:10 до 18:00 часа ще има заседания по секции, като пръв ще говори
Директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов. Неговата тема е „Оборище – еманация на българския дух“.
На 15 април научният форум ще започне в 9.30 часа с доклад на ас. д-р Даниела Вичкова от ИИИ към БАН. Темата й е „Априлското въстание и БЦБО (1876-1877)“. След нея изказване ще има доц. д-р Тина Георгиева от СУ „Св. Климент Охридски”, която ще се спре на Априлското въстание и руското обществено мнение.
„Съдебните процеси срещу ботевите четници“, „Априлци – участници в Българското опълчение“, „Априлското въстание, Богдана Ираскова-Хитева и чешкия вестник „Покрок”, „Април 1876 в паметта и представата. За мястото на събитието 140 години след него“ са част от другите теми, предвидени за 15 април.

Вижте още

Днес църката почита Св. Сава Освещени

Православната църква посвещава 5-ти декември на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.