Водещи новини

60 години детска музикална школа в Панагюрище

„Днес, 3 март 1956 г., в гр.Панагюрище ръководството на читалище „Виделина“ се събра на заседание

 при следния дневен ред:
1.Разглеждане въпросът за откриване на детска музикална школа.
2.Представяне и одобряване плановете за дейността във всички сектори на читалищната дейност.
3.Разни
На заседанието присъстваха другарите: Д.Узунов, Л.Джунов, Т.Юрукова, Я.Милков, П.Шопов, Ст.Мулешков и Ив.Чолаков. Отсъстваха по уважителни причини Б.Богоев, М.Ракова, Г.Меченова и А.Футекова…
Председателят Д.Узунов откри заседанието, като се изказа по първа точка, че въпросът за откриването на Детската музикална школа е отдавна предрешен и се търсеше само осигуряване помещение за нея. Сега освобождаването на помещението /бивш партиен кабинет/ ще  може да послужи за настаняването на школата, като откриването стане веднага след измазване и почистване на помещението…
За административен отговорник на школата се натоварва секретарят на читалището Лазар Джунов.
За лектори се определят: в отдела за акордеони – Евгени Зумпалов и в отдела за цигулка – Симеон Кирилов.
Децата ще започнат учебните занятия със свои инструменти“.
Това е част от протокола, свидетелстващ за решението да се създаде Детска музикална школа в Панагюрище. Въпросът за създаването й  обаче се разглежда от Управителния съвет на читалище „Виделина“ още през 1954 година. На заседанието на 20 октомври „по точка трета докладва др.Д.Радивчев за предстоящото откриване на детска музикална школа към читалището. Др.Радивчев предлага да се проучат детските възможности и интереси и се влезе във връзка с началните учители и родителите на децата. Да се издирят повече деца за изучаване на цигулка.
Д.Петров – Увлича ги повече акордеонът.
П.Шопов – Да има изучване на повече инструменти.
П.Вулпева – Да се направи широка разгласа чрез срещи в училищата и чрез служба „Народна просвета“.
Я.Милков – Като начало ще е много трудно. Целта на осъществяването на тази задача е:
1/да се създаде кадър з читалището и 2/ да се издигне културно-музикалното ниво на нашия град. Добре е да има разнообразие в инструментите“.
В заключение на направените предложения и изказвания ръководството решава „да се започне веднага работа по детска музикална школа, като за отговорник се определя Яко Милков и актив от следните другари: Д.Радивчев, Д.Найденов, Ст.Мулешков, Л.Чернирадева и Д.Петров“.
Това е само малка част от историята на идеята за Детска музикална школа в Панагюрище. На 12 март 1956 год. учебните занятия започват. Съгласно решението на Управителния съвет на читалището те се водят от
Евгени Зумпалов –акордеон и Симеон Кирилов – цигулка.
През първата пълна учебна година 1956/1957 в школата се записват 53 деца – 31 в класа по акордеон и 22 в класа по цигулка. Поради липса на собствени инструменти по-късно отпадат 7 деца.
Благодарение на своя талант, самодисциплина и чувство за отговорност Евгени Зумпалов се налага като най-авторитетния преподавател и от 1963 год. е назначен за отговорник на школата, а по-късно за директор и изпълнява тази длъжност до 1988 г. През това време завършва задочно с отличен успех Пловдивското музикално училище. Пенсионира се през1991год. За своите 35 години преподавателска дейност Евгени Зумпалов обучава стотици деца и развива дарованията у най-добрите. Като директор той прави изключително много за намирането и израстването на млади и даровити преподавателски кадри в школата.
В годината, когато се открива Детската музикална школа школата, Симеон Кирилов е вече пенсионер, но е най-подходящият лектор по цигулка и води клас по този инструмент от 1956 г. до 1961 г. /с изключение на 1958/1959/. След него титуляр става Фанка Георгиева от Пловдив.
През 70-те и 80-те години многократно класа по цигулка води Николай Сугарев.
И така 60 години даровитите деца на Панагюрище се потапят във вълшебния свят на музиката, благодарение на даровити музикални педагози.
ИЗТОЧНИК: Г.Гемиджиев, 50 години магията на изкуството в Панагюрската школа, 2006

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.