Водещи новини

Декарт: Мисля, следователно съществувам

Излиза, че ние сме затворници на собствения си ум. Това е така, защото ние се идентифицираме с него.

Но ние не сме нашия ум. Той е само инструмент, който използваме, той е просто етап в развитието ни. Това беше първият слайд от презентацията на единадесетокласничката от СОУ „Нешо Бончев“ Ивелина Паланкалиева за пътя на разума. Представянето бе част от ученическата конференция „Изкуството да имаш последователи – лидери на мнение и грамотността“, провела се на 31 март в залата за презентации на Исторически музей – Панагюрище. Като друг слайд Ивелина Паланкалиева бе избрала мисълта на  Екхарт Толе, която гласеше:“Отвъд мисълта се крие царство от интелект и мисълта е само мъничко част от него“. Когато започнем да се ограничаваме от ума си, това е първата стъпка към Просветлението. Просветление означава да се издигнем над мисълта, а не да паднем обратно под мисълта – равнището на едно животно или едно растение. В просветленото състояние вие продължавате да използвате своя мислещ ум, но много по-съсредоточено и ефективно от преди, каза още възпитаничката на г-жа Милка Пискова, учител по български език и литература и организатор на ученическата конференция. В подкрепа на своята теза участничката в конференцията използва и мисълта на философа Декарт: „Мисля, следователно съществувам“.
Изкуството като част от пътя на разума също бе елемент от изказването на Ивелина Паланкалиева. Тя даде като илюстрация  мнението на Алфонс Муха, което гласи: „Ар нуво е стил в изящните изкуства, архитектурата и приложните изкуства. Обхваща всички форми на изкуството и дизайна. Създава ярък контраст между себе си и дотогавашните разбирания за разделение наа изкуствата на изящни и приложни“.
Ученическата конференция „Изкуството да имаш последователи – лидери на мнение и грамотността“ бе част от Бончевите празници, започнали на 18 март и приключили на 1 април с щафета на стадион „Орчо Войвода“ в Панагюрище.

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.