петък , 19 април 2024

Ползите на мурсалския чай

Мурсалският чай е включен в Червената книга на България. Растението от местността Мурсалица, намираща се над родопското село Мугла,

се смята за едно от чудесата на Родопите. Легендата разказва,че бог Дионис сам е избрал мястото,където да расте билката. Там и до ден днешен се правят курбани,когато билката се бере, защото се смята, че има несравнима лековита сила. Известен е още като пирински,  алиботушки , шарпланински чай . За приготвянето му се използват целите цъфтящи стръкове.
Този чай съдържа голямо  количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Понижава кръвното налягане и съответно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Поради високото съдържание на дъбилните вещества танини и етерични масла, мурсалският чай е използван за лечение на дихателната и отделителната система. Много лекари го препоръчват за лечение на чернодробни и бъбречни заполявания, тъй като съдържа желязо, мед ,кобалт,цинк, калий,магнезий и др.
Мурсалският чай предотвратява развитието на няколко видове  ракови  клетки  в организма и предпазва от появата на атеросклероза. Препоръчва се при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.
Източник: edna.bg

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.