четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Святият Дух новоражда /съживява/ грешника

За голямо съжаление все още чуваме да се говори за Святия Дух като за безлична сила или влияние.

 Безспорно Духът на Господа притежава неограничена мощ, сила и влияние, но Той не е сила, мощ и влияние.                                   Каква е същността на Святия Дух?
Святият Дух е ЛичностНавсякъде в Святото Писание Божият Дух е Той. И като личност Святият Дух има:                                 
Ум /Римл.8:27/; Любов /Римл.16:30 „…и чрез любовта на Духа”/; Чувства /Еф.4:30  „И не наскърбявайте Святия Дух…”/ Той говори  -7 пъти в  Откр.2 и 3 гл. Се повтаря изразът : (2:7,11,17,29; 3:6,13,22 )  „Който има ухо, нека слуша какво говори Духът на църквите..”; Той се моли /Римл.8:26/; Той учи /Йоан 14:26/; Той заповядва /Деяния 16:6/. 
Святият Дух е Личност. Той е Бог! Ние възпяваме Духа наравно с Отец и Сина /ЕП1,2,6,41… / Това не е случайно, а следствие на Библейското учение за Божествеността на Святия Дух. Той е наречен Божият Дух(Духът на Бога). На Него се приписват божествени атрибути(качества). Изразите в Словото ”Бог каза” и „Духът каза” са взаимозаменяеми.   
Заповядано ни е да кръщаваме повярвалите в Христос и техните деца „в името на Отца и Сина и Святия Дух.” /Мат.28:19/ Много често получаваме благословението на Триединния Бог според 2Кор.13:14. Моля ви никога не забравяйте, че Святият Дух е Личност и Бог и винаги говорете за Него само като за Личностен Бог !  
Какво е делото на Святия Дух?
Основната дейност на Духа е да прилага благословенията на спасението, изработени на кръста от Исус Христос. Как Той постига това? Святият Дух обвинява хората за грях. 
Преди години един американец се движил с колата си в щата Флорида.В страни от пътя забелязал камион, на който пишело: Подвижен рентген и безплатни рентгенови снимки.Човекът продължил да шофира колата си, но после се размислил и се върнал.Той решил, че е добре да си направи снимка,след като не си е правил такава за дълго време.Така мъжът се възползвал от безплатното предложение,въпреки че се радвал на добро здраве. След няколко дни той получил писмо по пощата,в което бил уведомен,че трябва спешно да отиде при своя личен лекар.Човекът отишъл и веднага бил изпратен в болница и опериран по спешност от рак. Мъжът се чувствал много добре,но рентгеновата снимка,показала туморно образование и сериозността на положението, ако не се предприемат радикални мерки.
Този пример ни помага да разберем как Святият Дух обвинява света в грях. Хората си живеят в невежество за своето духовно състояние.Те си мислят,че са добре и се радват на духовността си. Хвалят се колко добри и праведни са. Но когато Божият Дух им направи „рентгенова снимка”,те са съкрушени от духовното си падение и нищета. Хората виждат,че сърцата им са пълни със смъртоносния тумор на греха. Рентгеновата снимка на човешкото сърце виждаме в Еремия 17:9 „Сърцето е измамливо повече от всичко и е страшно болно. Кой може да го познае ?”                                                                                            
Но хората са слепи за тази истина, докато Духът на истината не подейства.                           
В Деян. на Апостолите 2гл.е описано изключителното дело на Бог- Святи Дух. Първо Той слиза върху учениците Христови,събрани в горницата и очакващи в молитва да бъдат изпълнени със сила от свише. Апостол Петър се изправя без страх пред огромната тълпа и проповядва Благата вест. Проповедта му е проста, без вълнуващи истории и емоционални призиви. Посланието е практично като урок за деца в неделното училище. Но нещо странно се случва с хората, докато Петър  проповядва: ”Сърцата им са ужилени”.Техните съвести събудени!Тяхната загриженост преминава в тревога и те извикват: ”Какво да сторим братя?“ А когато Апостолът им обяснява, че трябва да се покаят за греховете си и да се молят за Божията милостива прошка – 3000 души са спасени. Второто нещо, което Петър им казва, е, че те трябва да станат членове на  местната Христова църква чрез белега на водното кръщение. Третата истина, изявена от апостола, е, че Святият Дух е дар за всеки простен грешник. С други думи казано, всеки новороден човек притежава Святия Дух като залог, че е Божие дете, че е Божие притежание.                                                                        
Какво се случи на Петдесетница? Много неща, но едно от най-важните е, че Бог-Святи Дух обвини огромно множество хора за грях и Ги доведе до покаяние и спасителна вяра в единствения Спасител-ГИ Христос.
1)Святият Дух обвинява хората за грях
2)Святият Дух свидетелства за Христос
Божият Дух насочва хората към Христос, като свидетелства за Него, че е единственият Спасител от греха: Йоан 15:26. Друг стих, който говори за делото на Утешителя, е Деяния 5:32
Веднъж на цяло столетие се явява проповедник като Чарлс Спърджън. Като младеж той бил изобличен за грях и убеден в своята греховност.Търсил мир за душата си, но без успех. Молил се, вземал решения за промяна, опитвал се да живее добър живот, но нищо не помагало. Надявайки се да чуе нещо, което да посрещне неговата духовна нужда, Спърджън обикалял от църква на църква. Там чул някои много добри проповеди върху важни теми, но проблемът му останал до една снежна зимна сутрин. Чарлс Спърджън си проправял трудно пътя през снега, за да отиде за първи път в една малка евангелска църква. Там открил шепа вярващи (12-15) събрани за поклонение. Поради лошото време даже проповедникът не дошъл. След достатъчно изчакване се изправил един от мъжете и прочел от Исая 45:21-25 и обърнал внимание на 22 „Към Мене погледнете и спасени бъдете,всички земни краища;защото Аз съм Бог и няма друг”. След кратко обяснение той се обърнал към младия Спърджън с думите: ”Младежо, погледни към Исус Христос! Погледни, Погледни,Погледни!”                        
Това било словото, което Святият Дух използвал, за да доведе Спърджън при Христос.Той бил докоснат и съкрушен, но получил прошка на греховете си и мир с Бога.
1)Святият Дух обвинява хората за грях.
2)Святият Дух свидетелства за Христос и довежда грешника при Него.
3)Святият Дух новоражда (съживява) грешника.
За тази работа на Бог-Святи Дух Исус говори на Никодим: Йоан 3:3-8
Грешникът се нуждае от нов живот, защото е духовно мъртъв. Апостол Павел говори за тази духовна смърт, в която се намират всички грешници в посланието си към Ефесяните 2:1,4-6. Преди своето новорождение вярващите в Ефес, апостолът и всички други вярващи са били мъртви в греховете си. Но Святият Дух ги съживява, възкресява, сътворява за нов живот, който се характеризира с добри дела за Божия слава.
Обичам да гледам филми, в които се разследват и разкриват различни престъпления.С нетърпение очаквам престъпниците да бъдат разкрити, осъдени и да получат справедливо наказание. Понякога това става и аз се чувствам удовлетворен, но има и случаи, когато престъпниците се измъкват.Често в тези филми има убити хора. И когато разследващите полицаи открият труп, те му говорят, побутват го и накрая му мерят пулса. Ако човекът е мъртъв, той, тя или то нито говорят, нито мърдат и най-вече нямат сърдечна дейност(сърцето не работи, спряло е).
Така е и с грешника.Той чува Благата вест, че въпреки своето окаяно грешно положение, може и трябва да се довери на единствения Спасител  -Исус, но не откликва. 
Грешникът е предизвикан в проповед да се покае за греховете си и да предаде живота си на Христос, но не го прави. Той е призован да се отрече от себе си, да вдигне кръста си и да следва Господа, но няма никакъв резултат. Защо? Защото грешникът е духовно мъртъв. Той не може да откликне.Той се нуждае от живот, от духовен живот, който само Святият Дух може да му даде. Преди своето новорождение апостол Павел е един религиозен фанатик. Неговият религиозен фанатизъм стига до там, че да мрази  Исус и Неговите последователи
.Той отхвърля Благата вест и гони Божиите хора, като ги арестува, за да бъдат осъдени и умъртвени.Това продължава, докато не го среща възкръсналият Христос и Павел преживява духовното си съживяване. В този момент всичко се променя. Той не само приема с вяра и  радост Евангелието, но става негов най-ревностен проповедник.Павел започва да обича хората, които преследваше. Исус, който мразеше и гонеше, сега издига да бъде Господ на живота му. А остатъка от живота си апостолът посвещава в служба на възкръсналия Христос. Какво се случи с Павел? Без съмнение Святият Дух го съживи от духовна смърт и Го призова към нов живот.Третото лице на Святата Троица продължава да върши чудото на духовното възкресение и днес. Святият Дух е по-активен от всякога, като продължава да дава живот на грешни и окаяни хора.
Наскоро прочетох историята на мъж от източен Лондон .Той , може да се каже, е бил роден пиян. Неговата майка била мъртво пияна, когато го родила. Още като малко момче е бил упойван с алкохол и неговата зависимост от него неизбежно растяла. На 45 години бил срещнат от  Армията на спасението в своето обикновено нетрезво състояние. Неговите очи били като очи на човек без душа. Лицето му било подпухнало, а тялото изкривено. Мозъкът му бил така притъпен, че не можел да разбере и най-простата забележка. Служителят от армията на спасението го убедил да дойде на богослужението в салона на мисията. За първи път в живота си той чул да се проповядва Божието слово.Чул и свидетелството на Джо, който бил избавен от същата зависимост и приет от Бога за Негово дете. След проповедта имало време за молитва и пияницата застанал на колене и със сълзи на очи се помолил: ”Господи, искам да съм като Джо.” По-късно той споделил, че, като застанал в молитва, почувствал как Божият Дух извършил чудото в живота му. От този момент, той бил уверен, че е спасен за вечността. За тези, които го познавали, това било безспорно чудо. От този момент той бил трезвен и отворил малък магазин. Станал полезен и отговорен гражданин. Създал и щастлив дом. До края на дните си бил верен и посветен християнин. Неговите последни думи били: ”Не се страхувам”. Неговото погребение се провело в салона на мисията „Армията на спасението” – там, където бил спасен. Хиляди хора се събрали да отдадат почит на Бога за новия живот, даден на този роб на алкохола.                   Понякога Святият Дух действа бурно и шумно, а друг път нежно като летен полъх. Но резултатите са винаги същите – дава ново сърце, нова воля, нова цел и нови навици в живота. Всичко в живота е променено!А тази промяна може да се опише само с Новия живот! „Затова, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето всичко стана ново.” 2Кор.5:17
В Христос ли си? Святият Дух извършил ли е Своето благодатно, спасително дело в теб? Има ли доказателства за новорождение в живота ти? Ако да, прослави Господа, защото това е дело на Неговия Святи Дух!
Амин!
Пастор Емануил Тинев

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.