Водещи новини

Със сърцата си празнувахме Трети март

Камбанен звън. И шум от знамена. Десетки майки с деца. И „Горда Стара планина…“

Така започна Трети март в Панагюрище. Толкова много хора на шествието по случай Националния празник на България никога не е имало през последните  20 години. От централния площад „20 Април“ до мястото с паметника на руския ген.Дандевил множеството се увеличи многократно, предвождано от духов оркестър „Делчо Радивчев“.
Това множество този път бе пъстро. Това множество този път излъчваше чувство. Сред това множество имаше истинност и неподправено вълнение. Имаше сълзи. Множеството този път бе различно, макар мнозина от хората в него да са били част и от предишни такива.
Този път не беше отбелязване, а ПРАЗНИК.

Той започна с вдигане на националния трибагреник от кмета на общината Никола Белишки, военни почести от членовете на Регионален клуб „Традиция Стоил Финджеков Топчията“ – Панагюрище и членове на клуба в село Баня, поднасяне на цветя пред бюст-паметника на Георги Бенковски и паметника на Павел Бобеков.
В шествието имаше млади хора в български народни носи и знамена от Национално дружество „БГ Патриот“ – Пловдив.

За първи път на благодарствения молебен в църквата „Св.Георги Победоносец“, отслужен от архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов и отец Стоян Манолов, имаше толкова хора, които не бързаха да излязат.Усети се поклонението пред паметника на Райна Княгиня. Почувства се отношението към героизма на загиналите войни пред паметника на ген.Дандевил, където главният уредник на Исторически музей – Панагюрище Ирина Ботева в добре премерено слово припомни хронологията на събитията. Имаше български дух. Беше пречистващо. 

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.