понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

До Шипка и обратно с Илия Бояджиев

Александра ДЮЛГЯРОВА
„Трябва да си българин не само на важните дати и събития. Не бива да дойде 3 март или 1 май, или 6 септември, за да си патриот
.

Българинът не бива да забравя историята си, той трябва всеки ден да живее с гордост и достойнство, с уважение към българското. Защото  ние, българите, като народ ковем и пишем бъдещето си чрез своите действия .“ В това е дълбоко убеден панагюрецът Илия Бояджиев, който тази година ,както и предишната, отново ще тръгне на поход до връх Шипка.
Илия Бояджиев, познат на повечето като организатор на мъжкото хоро на Богоявление, ще бъде един от онези, които искат да отидат до връх Шипка – и то пеш. Да изминеш това разстояние, не е лесна работа, съгласен е панагюрецът, който миналата година, въпреки голямото си желание да стигне до крайната дестинация, успява само до Павел Баня. Контузията,която получава, не му позволява да продължи. 
След по-малко от две седмици той отново ще се запъти към желаната дестинация, като планира да изминава средно по около 60 км дневно. Походът ще е от 1 до 3 март. На 1 март привечер очаква да е в Хисар. На втория ден – в зависимост от здравословното си състояние –  очаква да измине разстоянието от Хисар до Шейново или от Хисар до град Шипка. Ако всичко върви по план, на 3 март сутринта ще бъде на връх Шипка. Разноските около похода си ги поема той.
За подготовката на такъв поход е нужна освен добра организация и предварителна тренировка. Илия  Бояджиев е наясно с това и, за да е добре подготвен, на 14 февруари изминава 25 километра  с обиколка до  местността Манзул. Следващата подготвителна  дестинация Илия организира тази събота – 20 февруари, до връх Братия.
Илия сподели,че това, което прави, е от сърце, без да очаква звучност около името си или каквото и да било друго.
Единственото, на което той се надява, е около всички тези събития и благотворителни цели да се присъединят повече последователи. Да накарат хората да погледнат от другата страна на нещата, защото ние сме българи и ДНЕС живеем в свободна и развиваща се държава. Затова патриотичното си чувство трябва да проявяваме не само няколко пъти в годината, а 365 дни. Нека помним завета на хан Кубрат на смъртния си одър, когато накарал своите синове да счупят снопове стрели:  „Докато сте заедно и се поддържате, ще сте като този сноп стрели , никой няма да може да ви победи. Разделите ли се ,ставате слаби и ще бъдете покорени лесно от всеки враг. Знайте, че силата се крепи на единството ! …“

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.