Водещи новини

Студентката по медицина Силвия Кабланова – от Баня през проект в гимназията, та до образование в Англия

Александра ДЮЛГЯРОВА
„Дори и странно да звучи, живея и се чувствам добре в Англия, тук създадох много приятелства.

Въпреки това, може би бих се върнала в България – там е семейството ми, там са приятелите ми от детските години… “ Така започна разговорът ми със Силвия Кабланова от село Баня, която е студентка по медицина в University of Sheffield, Англия.
Нейната история е необичайна и, надявам се, интересна за мнозина читатели. Силвия завършва СОУ „Нешо Бончев“ в паралелка със засилено изучаване на английски език. Участва в проект в Турция, на който отива с двама свои съученици и учителката по английски език Силвия Бобекова. На проекта присъстват четирима българи, четирима латвийци и четирима англичани. Едната двойка англичани са семейство, с което Силвия се запознава и в последствие те стават нейни много добри приятели, които също и помагат.
 Ученичката завършва с пълен отличен панагюрската гимназия, пълно отличие получава и на матурите. Нейните любими предмети в училище са химията и биологията. След дълго премисляне решава да кандидатства в Англия. Оказва се, че дипломата й за средно образование дори и отлична, не важи за кандидатстващите медицина на Острова. За всички други специалности важи . Затова кандидатката за медицина Силвия се оказва първо в колеж, където една година изучава засилено четири предмета: химия, биология, математика, психология. 
В колежа печели стипендия, която с успява да покрие всичките си разходи. Ученолюбивата и находчива Силвия завършва първа във випуска, след това, когато  кандидатства и я приемат в университета по медицина, също печели стипендия, чрез която  спокойно покрива своите нужди.
Сега Силвия Кабланова е трети курс студентка по медицина. Остават й още три години, за да се дипломира и стане лекар. След това нейната цел е специализация – колебанията й са межди хирург по неврология и педиатър. Очакванията й са да стане добър лекар. Тя няма притеснения,че, след като е българка, ще и бъде по -трудно да се реализира.
„Никога не съм се чувствала дискриминирана. Още от самото начало всичките ми състуденти ме приемаха много добре. Дори сега голяма част от моите приятели са англичани. Затова нямам притеснения относно своята реализация. Когато си квалифициран, успехът ще те последва. Преподавателите в университета са толкова ерудирани и толкова добре ни обучават,че всеки, завършил медицина, с гордост може да каже, че няма проблем да работи тази професия“, убедена е българката от село Баня, Панагюрско, Силвия Кабланова. А дали ще остане в Англия, или ще реши да се върне в България, времето ще покаже.
Пожелаваме й успешно дипломиране и реализиране в областта от медицината, в която тя пожелае!

Вижте още

Днес църката почита Св. Сава Освещени

Православната църква посвещава 5-ти декември на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.