Водещи новини

Остър дефицит на общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната помощ

 „Само от началото на годината досега сертификати за работа в чужбина са взели 53 лекари“.

Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев в сутрешния блок на Би Ти Ви на 5 февруари. Той допълни, че, промяната на Наредбата за специализация от министерството и даването на стипендии за подпомагане на учещите, има тенденция към малко по-добра статистика, която обаче не е успокоителна. Затова цялата държава и Лекарският съюз трябва да положат много усилия, за да задържат младите кадри в страната, подчерта д-р Грозев.
Преди няколко дни предложеният проект за здравна карта провокира доста коментари. Българският лекарски съюз дори изпрати своите предложения на здравния министър д-р Петър Москов за корекции по картата.
Пред медиите министър Москов каза, че от проекта Националната здрава каса е извела следните проблеми:
1. Недостиг на медицински специалисти и базови медицински дейности в отделни райони и наличието на свръхпредлагане в други;
2. Предлагането на медицински услуги, насочени към финансови цели, откъснати от реалните потребности на пациентите;
3. Неефективно използване на ресурсите.
Данните от Националната здравна карта показват остър дефицит на общопрактикуващи лекари и специалисти от извънболничната помощ. Например, педиатрите в България са с 405 по-малко от необходимите за задоволяване на реалните нужди на пациентите. Не достигат и 437 общопрактикуващи лекари. Затова не се предвижда нито тяхното намаляване, нито намаляване на броя на заведенията за извънболнична помощ.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.