четвъртък , 25 април 2024

Да се намали допустимият процент захар в бебешките храни, искат евродепутатите

Тъй като не защитават пеленачетата и малките деца от затлъстяване, Европейският парламент блокира в сряда предложените правила

на ЕС, които биха позволили бебешките храни да продължат да съдържат до три пъти повече захар от препоръчаното от Световната здравна организация. Вместо това, евродепутатите настояха за намаляване на съдържанието на захар до препоръчаните от СЗО стойности.
Евродепутатите считат, че предложението на Комисията „противоречат на всички здравни съвети, отправени от Световната здравна организация (СЗО) и от научните комитети в държавите членки, които препоръчват значителни намаления в общата консумация на захар…“.
СЗО препоръчва ограничаване консумацията на захар до по-малко от 10% от общата енергийна стойност. Въпреки това, предложението на Европейската комисия продължава да позволява 30% от енергията в бебешките храни да се осигуряват от захар (7,5 g захар/100kcal са равни на 30 kcal от захар в 100 kcal енергия).
„Като има предвид, че в момента лошият режим на хранене е основната причина за заболяване и смъртност в световен мащаб — по-голяма от тютюна, алкохола и липсата на физическа активност, взети заедно“, „максимално позволеното ниво на захар следва да бъде значително понижено, в съответствие с препоръките на СЗО“, казват още евродепутатите. Те са на мнение също така, че от предпазливост нови технологии като ГМО и нанотехнологиите, чиито дългосрочни рискове все още не са известни, трябва да бъдат забранени за тези храни.
Евродепутатите смятат, че етикетирането и пускането на пазара на преработени бебешки храни следва да се изяснява, че тези продукти не са подходящи за използване от деца на възраст под 6 месеца и не следва да са в ущърб на препоръката за храненето на бебетата изключително с майчино мляко през първите шест месеца.
Възражението е прието с 393 гласа „за“, 305 „против“ и 12 „въздържал се“, с което законодателното предложение бе върнато за преразглеждане.
=========================================================================================
Предложеният акт се отнася конкретно за преработените храни на зърнена основа и бебешките храни за кърмачета и малки деца и се отнася за член 11 на Регламент (ЕС) No 609/2013, който дава на Европейската комисия правомощието да приема делегирани актове, очертаващи конкретните изисквания относно съдържанието и информацията на храните, попадащи в неговия обхват.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.