четвъртък , 25 април 2024

От 29 изследвани града 4 са с чиста питейна вода и Панагюрище е един от тях

Проучване на качеството на водата в 29 града, направено от Асоциация „Активни потребители”, 

показва, че в 39% от пробите има един или повече замърсители в питейната вода. Това съобщи бтв, позовавайки се на данни на асоциацията.
Изследването показва сериозни проблеми в снабдяването с питейна вода в България. Голяма част от проблемите (основно прехлорирането) се дължат на неправилна и безотговорна експлоатация от страна на местните ВиК дружества, други са следствие от старата водопроводна мрежа или неглижиране на известни проблеми и неприлагане на действащото законодателство, особено по отношение на нитратите.
В 21 проби от 11 града един или повече показатели се доближават до разрешените пределни стойности. С най-замърсена вода от изследваните 29 града са Ботевград Димитровград, Костинброд и Златица.
Според Агенцията само в 11 проби (21 на сто от всичките 52) от 4 града няма никакви замърсители. Градовете без проблеми с питейната вода са Враца, Монтана, Етрополе и Панагюрище.
На територията на община Панагюрище се намират и 3 минерални извора, чиито състав има лечебни свойства: Панагюрище, село Баня и село Поибрене. Минералната вода в Панагюрище е с температура 40 градуса и е подходяща за лечение на травми, заболявания на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата и храносмилателна система.
Изворите в село Баня са с температура 25-40 градуса и се използват за лечение на сърдечно-съдови заболявания и на храносмилателната система. Минералната вода в Поибрене е с температура 33-42 градуса.
 

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.