Водещи новини

Томас Едисън: „Най-верният път към успеха – винаги да опиташ още веднъж“

Веднъж  младият  Том  се  прибрал от училище и предал на майка си писмо от своя учител.

Разплакала се майка му, развълнувала се и през сълзи започнала  да чете на глас пред сина си : „Вашият син е гений. Това училище е твърде тясно за него. Тук няма учители,които да му предадат нови знания. Затова ви моля, учете го вие самата“.
Много години след смъртта на майка си, по времето  когато Едисон се бил прославил като един от най-великите изобретатели в света, той подреждал стария архив и открил това старо писмо. Отворил го и не повярвал на очите си. Вътре било написано : „Вашият син е умствено изостанал. Ние не можем повече да го учим в нашето училище с останалите деца. Затова ви препоръчвам  да го учите самостоятелно у дома „.
Едисон останал като вцепенен и написал в дневника си :“Томас Алва Едисон бил умствено изостанало дете. Благодарение на героичните усилия на своята майка, той станал един от най-великите  учени на своето време„.
Томас Алва Едисън (11 февруари 1847 – 18 октомври 1931) е американски изобретател и бизнесмен, създал много важни устройства. Роден е в Милан, Охайо, и е седмото и последно дете на Семюъл Огдън Едисън и Нанси Матюс Елиът. В училище Едисън често е разсеян и формалното му образование продължава едва три месеца. След това той е обучаван у дома от майка си.
Томас Едисън е един от първите изобретатели, приложили принципите на масовото производство при създаване на изобретения. Счита се за един от най-плодотворните изобретатели на своето време с рекорден брой патенти на свое име – 1093.Сред приносите на Едисън са фонографът, кинетоскопът, диктофонът, радиото, електрическата лампа, машинката за татуиране 
Едисън се занимава активно и с благотворителна дейност. Така през 1914 година прави дарения за българските бежанци след Балканските войни.
Източници: webstage.bg и уикипедия

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.