понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Миниматурите за седмокласниците и матурите за зрелостниците са на едни и същи дати

В дните между 10 и 30 май и тази година ще са най-важните изпити за учениците.

Първият изпит е по математика за четвъртокласниците на 10 май, а на 12 май е националното им външно оценяване по български. На 13 май учениците от четвърти клас ще положат изпит по „Човекът и природата“, а на 16 май по „Човекът и обществото“. Това гласи една от заповедите наминистъра на образованието проф.Тодор Танев.
Тестът по български език за седмокласниците ще е на 18 май, а по математика на 20 май. Те са задължителни, като самовторият модул е по избор и служи за вход за езиковите и математическите гимназии. Изпитите по „Обществени науки, гражданско образование и религия“, по чужди езици и по „Природни науки и екология“ са съответно на 26 май, 27 май и 30 май. Миниматурите започвт в 10.00 часа. За да се явят на тях, седмокласниците, трябва да подадат заявление между 5 и 11 май. Списъците с разпределението им по училища ще са готови до 13 май, а резултати ще бъдат обявени до 3 юни. Между 16 и 21 юни ще се подават документи за прием в гимназиите, като първото класиране е на 27 юни. 
Матурата по български за дванадесетокласниците също е на 18 май, а вторият зрелостен изпит е на 20-и май. Матурите по желание на ученика са от 26 май до 1 юни. Подаването на заявления за допускане до матура е от 7 до 18 март. Резултатите трбва да са готови до 10 юни.
Втори шанс на т.нар. „поправителна сесия“ зрелостниците ще имат на 29 и 30 август, когато ще са матурите съответно по български и по предмет по избор, глси друга заповед на просветния министър.
Изпитът по чужд език за учениците в 8-и клас от паралелките със засилено изучаване на език ще е на 20 юни.
 

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.