събота , 20 април 2024

От 28 декември здравноосигурителните права се възстановяват срещу плащане 5 години назад

До днес – 23 декември, хората с прекъснати здравноосигурителни права можех да ги възстановяват за 3 години назад, без да се натоварват с допълнителни разходи.

От 28 декември влиза в сила на промяната в Закона за здравното осигуряване, която беше публикувана в Държавен вестник в края на юни, но влиза в сила шест месеца по-късно. Тези, които не са успели днес да платят за 36 месеца, след Коледа пак ще могат да възстановят здравните си права, но като платят всички дължими вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както е сега – три години, припомниха от НАП.
Например, ако човек реши да възстанови здравноосигурителните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските от 01.01.2011 г. до 31.12.2015 г. (60 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ).
От НАП уточняват, че, когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права.
От приходната агенция обръщат внимание, че, преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и Декларация образец 7. И още – ако имат по-стари задължения, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление, в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите задължения.
Няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, чрез електронната услуга на НАП или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.
 

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.