събота , 20 април 2024
Водещи новини

Общината няма актуална Наредба за сметосъбирането?!

Защо Общинският съвет в предишния си мандат не е приел Наредба, която определя условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови, масово разпространени отпадъци, на своя територия, разработена съгласно чл. 22 на Закона за управление на отпадъците,

попита на снощното заседание на икономическата и екокомисията на ОбС общинският съветник от БСП Филип Калбуров. Според него предишният местен парламент е трябвало или да актуализира старата наредба или да приеме нова, тъй като на 13 юли 2014 година е изтекъл двегодишният период, в който местните власти е можело след приемането на новия закон да променят своите нормативни разпоредби. На упрека, че освен актуална наредба няма и Програма за управление на отпадъците, отново задължение на общините по ЗУО, кметът на общината Никола Белишки поясни, че такава има до 2015 година. Калбуров заяви, че не е открил такава в сайта на общината, а градоначалникът го посъветва да чете нормативните общински документи. Според съветника обаче дори и да има Програма, тя не може да бъде ползвана, защото решенията, които трябва да вземе Общинския съвет, свързани с определяне размера на такса битови отпадъци, касаят 2016 година.
По време на дебата бяха разменени взаимни обвинения, че се говори с обиден тон, като Калбуров поднесе извиненията си, а председателят на БСП в общината Станимир Велчев се закани, че няма да задава въпроси, тъй като мълчанието се възприемало като умно, а питанията за глупави.
Калбуров изтъкна и чл.52 т.2 ал.9 от ЗУО, според който кметът на общината информира ежегодно до в срок до 31 март общинския съвет за изпълнението на програмата през предходната календарна година.
Кметът Белишки поясни, че утре (днес – 16 декември – б.а.) предстои с Община Стрелча да се обсъждат редица въпроси във връзка с новата регионална система за битови отпадъци, което е свързано и с изработването на нова наредба.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.