Водещи новини

18 месеца след европейските избори

Безпрецедентната бежанска криза, нуждата от сигурни енергийни доставки и европейският бюджет са трите теми във фокуса на новия Европейски парламент (ЕП)

през първите 18 месеца от мандата му. Те бяха основната част от регионална конференция в Пловдив на 4 ноември с участието на български евродепутати и експерти от различни области. Събитието бе организирано от Информационното бюро на ЕП в България в сътрудничество с Европа Директно – Пловдив. На него бяха поканени и регионални медии, сред които вестник „Още ПЛАМ“и oshtepan.com.
Конференцията бе открита от Теодор Стойчев, пресаташе на Информационното бюро на Европейския парламент в България, който направи обзор на събитията в Европа през изминалите 18 месеца и очерта предстоящата работа на евродепутатите.
Зам.-кметът по „Образование, туризъм, иновации, развитие и европейска политика“ в Община Пловдив Стефан Стоянов поздрави участницте в конференцията, като подчерта, че „Европейският парламент е изключително постижение на европейската демокрация“. Като представител на местната власт една от темите, които той посочи като важни в работа на Европарламента, е процесът на децентрализация, което дава възможност на българските градове да се развиват по различен начин.
Той подчерта, че в новия програмен период 2014-2020 са предвидени огромни суми за наука, което дава нови възможности на Българския научен институт за биотехнология и Центъра за върхови технологии, които получават сериозно финансиране по Хоризонт 2020. Зам.-кметът съобщи, че успеваемостта на Община Пловдив по спечелване на проекти е 95%.
Конференцията на 4 декември в Пловдив бе съпроводена от фотоизложбата „Имам си една мечта“. В нея снимките, направени от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф, са на деца бежанци, попаднали в центровете за настаняване у нас. Изложбата е по инициатива на детския фонд на ООН и е посветена на децата бежанци, за да се насърчи толерантността и приемането на хората, принудени да напуснат домовете си.

Вижте още

Споразумения за два приоритетни проекта подписаха Община Панагюрище и МРРБ

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и ВрИД кметът на община Панагюрище …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.