събота , 20 април 2024

В памет на Теодора Захариева бе открит Център за пациенти с онкологични заболявания

Първият в България Център за грижа за пациенти с онкологични заболявания беше открит вчера в УМБАЛ „Царица Йоанна” в столицата.

От Българската национална телевизия съобщиха, че в Центъра болните и техните близки безплатно ще получават подкрепа как да се справят по-лесно с емоционалните и физически предизвикателства, съпътстващи болестта, как да преодолеят страха от диагнозата и да се реинтегрират в обществото. Консултациите със специалистите са отворени към всеки, който има нужда. У нас ежегодно се диагностицират 35 000 нови случая, а общият брой на онкоболните надхвърля 300 000. Въпреки това досега никъде не се предлага подобна услуга.
Откриването на Центъра е в памет на Теодора Захариева и нейната борба за достойно отношение към хората с онкозаболявания. Теодора Захариева е родом от Панагюрище, основател на Центъра за защита правата в здравеопазването, първата българка, осъдила Министерството на здравеопазването заради липса на лекарства за онкоболните.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.