петък , 19 април 2024

С теста на Фагерстрьом днес и утре в Пазарджик ще проверяват степента на никотинова зависимост у пушачи

Поредица инициативи с цел да провокират и да помогнат на пушачите да откажат цигарите са планирали от Регионалната здравна инспекция Пазарджик по повод на 19 ноември – Международен ден без тютюнопушене.

В Център за психично здраве „Човеколюбие” днес, 18 ноември, здравните експерти ще консултират пушачи за отказ от тютюнопушене, ще правят изследване с теста на Фагерстрьом степента им на никотинова зависимост и измерване на въглероден  оксид в издишан въздух. В следобедните часове в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт гр. Пазарджик, ученици от 11-те класове ще представят презентация на тема „Тютюнопушенето вредно за здравето”, предвидено е също измерване на въглероден оксид  в  издишан въздух.
В сградата на  РЗИ Пазарджик, от 10 до 16 часа на 19 ноември ще се проведе Ден на отворените врати „Да откажем цигарите – тук и сега”. Ще бъдат консултирани пушачи за отказ от тютюнопушене, като отново ще има възможност за изследване с теста на Фагерстрьом степента им на никотинова  зависимост.
През настоящата седмица завършват проявите, насочени към активните пушачи
с цел популяризиране на услугите в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето. Сериозна активност имаше в края на октомври, когато бе отбелязан „Деня на Екс-пушача”, част от европейската инициатива „Екс-пушачите са неудържими”.

Вижте още

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.