сряда , 24 април 2024
Водещи новини

Заедно в борбата с рака на гърдата – включи се и ти! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ! КАЖИ И НА ПРИЯТЕЛКА!

Здравейте, аз съм Симона! 19 октомври e Международен ден за борба с рака на гърдата. Нямам рак на гърдата, но никой не е застрахован.

Заставайки с лицето си и розовия символ на борбата с рака на гърдата, искам да изкажа своята подкрепа и съпричастност към всички онези момичета и дами, които се борят с тази болест, и да провокирам още много други – редовно да се преглеждат и да обръщат по-голямо внимание на навременната превенция.
Октомври е месецът, посветен за борба с рака на гърдата, а 19-и е денят, в който в цялата страна и по света се организират различни дейности и мероприятия, посветени на каузата. Не само през октомври аз мога да посъветвам моята майка, приятелки, познати и хора, на които държа, поне веднъж в годината да ходят на преглед. Като журналист обаче имам възможността да кажа на много повече момичета, на много жени, на много майки, на много дами от различни възрасти – ПРЕГЛЕДАЙ СЕ! КАЖИ И НА ПРИЯТЕЛКА!
Ракът на гърдата е на първо място по честота сред злокачествените заболявания при жените в България. Заболеваемостта у нас е по-ниска от средната за Европа, но смъртността е по-висока. По-кратка е и средната продължителност на живот след диагностициране на болестта. Ракът на гърдата е на първо място по разпространяване на онкологичните заболявания в света, а през последните 20 години пациентите са се увеличили с 42%.
В България от болестта страдат 48 000 жени.Това не са само данни, изчисления и суха статистика. Това е реалността и от нас зависи да я променим, към по-добро или не. Ако искаме да си намерим оправдания, за да не се прегледаме и да не отидем на лекар – винаги можем да го направим и то доста убедително. Разбира се, в такива моменти, работата ни е най-важна, грижата за дома и семейството са безспорни, изпитите за университета и лекциите също, домашните на децата след училище, срещите с приятели всеки вторник на обед или събота сутрин, все нестигащите средства и икономии на бюджета… тези и още хиляди „важни” всеки ден оправдания до онзи момент, в който „рачето” в гърдите ни се оказва центърът на нашата вселена и всичко започва да се върти около него.
Можем да намерим 1000 оправдания да не се прегледаме навреме и нито една причина да го направим и да я изпреварим тази диагноза! Хайде, дами, да го направим! Да се прегледаме! Да кажем и на приятелките си за това! Нека бъде кауза на всяка една от нас и не само през октомври. Ние самите сме най-важната причина, заради която да намерим време да бъдем здрави!
Нашите болести, преживявания и мисли са израз на ежедневните ни конфликти, които изживяваме скрито в нашето съзнание. С малко помощ ние можем да достигнем до една погребана на пръв поглед емоция и свързано с нея убеждение или решение. По този начин пък можем да достигнем до осъзнаване, което ще ни помогне да разрешим конфликтите и вътрешните си борби. А това често води до разрешаване на свързано с това състояние физическо или душевно заболяване и болка.
Д-р Рике Хамер, например, е открил пет биологични закона, които обясняват причината, развитието и естественото лечение на болестите. Това също ни кара да се замислим за причините и последиците от дадена наша болка. Дава ни още един добър повод, отново да си помогнем сами в борбата с рака на гърдата или някаква друга тревога.
Правейки такава снимка като мен, носейки розовата лентичка в знак на съпричастност, споделяйки твоите мисли, история и мнение по много различни начини – Ти, който четеш тези думи, можеш също да се включиш в каузата за борба с рака на гърдата. И само на още един човек да кажеш, стига – може да бъде на точното място, в най-подходящия момент, на този, който има най-голяма нужда от помощ и подкрепа, а случайности няма!
Въпреки че ракът на гърдата е по-разпространен сред представителките на женския пол, мъжете също могат да бъдат засегнати от тази болест, така че – ПРЕГЛЕДАЙ СЕ! КАЖИ И НА ПРИЯТЕЛ!
15 минути са нужни да се прегледаме, доколкото можем сами, а самата консултация с лекар също не продължава безкрайно дълго. Заслужава си да отделим или да „откраднем“ това време за себе си, инвестирайки го в здраве!
ПРЕГЛЕДАЙ СЕ! КАЖИ И НА ПРИЯТЕЛКА!
Автор: Симона Алексиева 

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.