Водещи новини

14 години от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември

Сутринта на 11 септември 2001 год.  4 пътнически самолета правят  съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ.

 Два от тях се разбиват в 2-те кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Третият самолет е разбит в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.
По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи . Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.
Атентатите от 11 септември са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията за терористичния акт бързо падат на групировката „Ал Каида“ и през 2004 г. лидерът й Осама бин Ладен поема отговорността за атентатите. Като мотиви за атентатите „Ал Каида“ и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват „Ал Каида“. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.
Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г.  На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември. Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г.

Освен официалната версия за събитията на 11 септември 2001 година има и противоположни на нея. Често изразявано твърдение е, че „Боинг 757 не се е блъснал в Пентагона и че мотивите за атентатите са увеличаването на военния бюджет, оправдаването на войни в Близкия изток и засилването на вътрешния контрол в САЩ. Подполковник Робърт Бауман, доктор на науките, (ВВС на САЩ, пенсиониран) изразява следното мнение „Истината за 11 септември е, че не знаем истината, а трябва.“
В седмиците и месеците след атентатите са повдигнати въпроси относно официалната версия:
 Защо NORAD (командването на ВВС на САЩ) не е защитил Световния търговски център и Пентагона, две известни цели за терористи?
 Защо разузнавателните служби и службите за сигурност не са предотвратили атаките, въпреки многобройните предупреждения?
 Защо е позволено на президента Буш да остане в училищната стая във Флорида над 10 минути след като му е казано, че Америка е нападната?
 Никога в историята небостъргачи със стоманена рамка не са рухвали напълно, освен при контролирано срутване. Защо това се случи три пъти на 11 септември?
Администрацията на Буш няма желание да проведе разследване. Чувствайки, че основните медии не са поискали отговори на тези въпроси, някои роднини на жертвите, най-вече Момичетата от Джърси (Jersey Girls), заедно с оцелели от атентатите като Уилям Родригез (последният измъкнал се от Кулите близнаци) започват агитация чрез взаимодействие с медите за пълно разследване. Появяват се т. нар. Движение на семействата и Движение за истината за 11 септември (на английски: 9/11 Truth Movement).Името на второто е  възприето от организации и личности, които поставят под въпрос официалната версия за атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. Членовете на движението общуват най-вече чрез Интернет и често се събират за местни срещи, национални и международни конференции и обществени демонстрации.
На 27 ноември 2002 г. е създадена Комисията за 11 септември, за да състави „пълен и изчерпателен отчет на обстоятелствата около терористичните атаки от 11 септември 2001 г., включително подготовката за и непосредствения отговор на атаките“.
ИЗТОЧНИК: Уикипедия

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.