Ще местят едната избирателна секция в с.Попинци

Една от двете секционни избирателни секции, намиращи се в училището в село Попинци,

ще бъде преместенав кафенето в центъра.
Това стана ясно вчера по време на консултацията за състав на Общинската избирателна комисия от обяснението на кмета на община Панагюрище Никола Белишки  след въпрос на Светла Патърчанова, представител на Реформаторския блок. Според нея намиращите се на едно и също място секции в село Попинци създават неудобство за хората и някои от тях поради тази причина не ходели да гласуват. Г-жа Патърчанова припомни, че преди години една от секциите е била в кафенето в центъра.
В Панагюрище обаче промяна няма да има, каза градоначалникът. Въпросът към него бе пак от Светла Патърчанова и се отнасяше до връщането на една от избирателните  секции от Професионалната гимназия отново в бившето училище в кв.Драгулин. Г-жа Патърчанова се обоснова с факта, че имало трудноподвижни хора, за които Професионалната гимназия била далече. Белишки каза, че за подобни случаи законът бил предвидил подвижна избирателна кутия, каквато Общината имала готовност да подготви при нужда.
Припомняме, че подвижната избирателна кутия е за избиратели с трайни увреждания, които, ако желаят да гласуват, трябва да заявяват желанието си не по-късно от 20 дни преди изборния ден в писмена форма. Това предвижда чл. 37 на Изборния кодекс. Процедурата предвижда подаване на заявление по образец, подписано саморъчно и изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинска администрация. Ако срокът бъде пропуснат, законът предвижда още една възможност – при желание за гласуване , то да се заяви, но не по-късно от 5 дни преди изборния ден и при условие, че на територията на населеното място е назначена подвижна секционна избирателна комисия.
Разпоредбите на Изборния кодекс предвиждат още, че на територията на всяко населено място се назначава най-малко една подвижна секционна избирателна комисия при наличие на не по-малко от 10 избиратели, подали заявления по чл. 37.
Формуляр на заявление е публикуван и на сайта на Община Панагюрище.
До момента на нито едни избори в общината ни не се събираха достатъчен брой заявления за провеждането на вот чрез подвижна избирателна кутия.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.