Зелен, жълт и червен код ще определят спешността на пациентите

Идеен проект на стандарт за спешната медицинска помощ публикуваха от Министерството на здравеопазването.

Документът се отнася до осъществяване и провеждане на качествени и навременни профилактични и диагностично-терапевтични дейности в обхвата на специалността Спешната медицина при всички спешни пациенти, независимо от техния пол, възраст, религия, гражданство, националност, местоживеене, социален, здравноосигурителен или здравнозастрахователен статус.
Ще има три категории пациенти по спешност – със зелен, жълт или червен код, а изчакването на линейка, което ще е обвързано с кода, ще е между 8 и 120 минути. 
Пациентите в най-критично състояние ще получават червен код (А1) и ще се нареждат първи като приоритет за обслужване от спешните екипи. Амбицията е до тези пациенти линейката да стига за не повече от 8 минути.
Следващата група – В2 или код „жълто” – обозначава нестабилен или потенциално нестабилен спешен пациент, до който спешният екип трябва да стигне за време между 8 и 20 минути. И третата категория – код „зелено” или С3 – е за пациентите, които са спешни, но са без опасност за живота. Изчакването за тях ще е между 20 и 120 минути, защото приоритет пред тях ще имат по-тежките случаи.  
Преценката за това колко спешен е пациентът и в коя от категориите попада ще се прави от диспечерските екипи на центровете за спешна медицинска помощ. В стандарта са записани точно определени критерии, по които да преценяват ситуацията.
Миналата седмица министърът на здравеопазването Петър Москов обясни пред журналисти, че медицинският стандарт може да влезе в сила след като бъде одобрен от Министерки съвет.  

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.