четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

На 20 август почитаме св. пророк Самуил

Днес почитаме св. пророк Самуил. Той бил „измолен от Бога” – това означава името, от майка си – Ана, която била бездетна и една от двете жени на благочестивия мъж Елкана.

На тригодишна възраст бил оставен от Ана при първосвещеника Илий. Житието на светеца разказва, че цели 20 години израилтяните били под филистимско робство. Едва тогава започнали да разбират, че съгрешили пред Бога и справедливо са наказани за своите грехове и идолопоклонството. Самуил се стараел да възбуди у тях чувства на разкаяние и съкрушение, защото междувременно бил признат за пратин на Бога.
– Обърнете се с цялото си сърце към Бога – казвал той, – отхвърлете кумирите, на които се покланяте, а служете на единия Бог и Той ще ви окаже милост!
Те послушали Самуила и си го избрали за съдия и началник.
Самуил мъдро управлявал народа, посещавал всички израилски градове, навсякъде съдел справедливо, без да взима никакви дарове за своя труд, и непрестанно благодарял на Господа за Неговата милост.
Светият пророк Самуил умрял в дълбока старост и целият народ жалил за него. Погребали го в Рама.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.