Профилактират редица трансмисивни инфекции с областна Програма

Областната епизоотична комисия прие Програма за профилактика на векторно предавани трансмисивни инфекции в област Пазарджик.

От Областната администрация уточниха, че вчера са били обсъдени актуални въпроси, свързани с епизоотичната и епидемиологичната обстановка в страната и в областта, под председателството на зам.-областния управител Стефан Мирев.
От Регионалната здравна инспекция акцентират, че векторно-предавани са инфекциите, при които причинителите се предават с кръвосмучещи членестоноги-вектори: кърлежи, комари и флеботоми (мушици). Основни източници или резервоари на инфекцията в природата са дивите животни и птици. Настъпилите климатични промени водят до изменения в местообитанията им и увеличаване числеността на техните популации, до постепенно заличаване на границите между типичните природни огнища и населените места. Това увеличава риска от контакт с хората и вероятността за предаване на тези заболявания.
От тази група заразни болести най-честите са Марсилска треска, Лаймска борелиоза (Лаймска болест), Ку-треска, Кримска-Конго хеморагична треска (ККХТ), Хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС), Туларемия, Малария, Висцерална Лайшманиоза.
По данни на Регионалната здравна инспекция Пазарджик от Марсилска треска през 2013 г. в Пазарджишка област са заболели 43-ма души, през 2014 г. 21, от тях 1 с летален изход, а от началото на 2015 г. са регистрирани 7 заболели. Основен преносител на това заболяване е кучешкият кърлеж, именно затова основната профилактика се свежда до редуциране на популацията на свободно скитащите кучета.
Всяка година през февруари и март РЗИ изпраща писма до кметовете на всички общини на територията на област Пазарджик във връзка с пролетно-лятната сезонност на трансмисивните инфекции и необходимостта от провеждане на дезинсекционни, дератизационни и дезакаризационни мероприятия, акцентират още от Областната администрация.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.