Водещи новини

Носител на наградата „Оборище“ ще е акад.Стефан Воденичаров

Председателят на Българската академия на науките акад.Стефан Борисов Воденичаров е определен за носител на наградата „Оборище“ тази година.

 Стилната статуетка и паричната сума се дават за принос в утвърждаването на българската държавност и идентичност. Миналата година неин носител бе акад. Константин Косев.
Наградата „Оборище“ бе учредена през 1999 година и за пръв път бе присъдена посмъртно на журналиста Петър Увалиев. Стилната статуетка бе връчена на съпругата му в СУ „Климент Охридски“, където присъстваше и дъщеря му. Сред носителите на наградата досега са са покойните професори Николай Генчев, Марко Семов и Дойно Дойнов, журналистката Велислава Дърева, Марко Мечев – 10 години кмет на община Панагюрище, а след това и народен представител, сп.“Читалище“ , проф-д-р Лъчезар Цоцорков и др.
Акад.Стефан Борисов Воденичаров е роден на 1 януари 1944 г. в София, сочи справка в Уикипедия. Два месеца  след като оглави Българската академия на науките, той стана министър на образованието в първото правителство на Бойко Борисов, като положи клетва на 6 февруари 2013 год., но не напусна БАН като неин председател, въпреки това, а излезе в неплатен отпуск.
През 2008 Стефан Воденичаров е избран за председател на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара. Стефан Воденичаров оглавява и дава името си на инициативния комитет на левицата за изграждане на АЕЦ, който събира подписите, представени в НС, за провеждане на референдума на 27 януари 2013 г.
Висшето си образование като машинен инженер получава от Техническия университет в София, където се дипломира през 1968 със специалност „Технология на металите“. След защита на дисертация през 1974 г. е удостоен с научна степен кандидат на техническите науки (днес: доктор) и доктор на техническите науки през 1998 г. Става доцент през 1989 и професор през 1991 г. Избран е в БАН за член-кореспондент на 4 август 2004 и за академик на 11 октомври 2012 г. Същата година на 3 декември е избран е за председател на БАН с 4-годишен мандат. Автор е на над 70 патента и над 160 публикации. Ръководител е на 207 научни проекта и 21 научни разработки в областта на енергетиката и отбраната. Участва като експерт в национални и международни организации.                                                                       Основните направления на научната и научно-приложната му дейност са: механика на материалите и изследване процесите на създаване и развитие на пукнатини; управление на остатъчния ресурс на уникални промишлени съоръжения – корпуси на атомни реактори, каталитични реформинги, магистрални газо- и нефтопроводи, парогенератори и др.; импулсно деформиране; създаване на брони срещу кинетични и кумулативни боеприпаси, работещи на различни физически принципи; разработване на интелигентни управляеми инженерни боеприпаси за защита.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.