Водещи новини

Априлци се поклониха пред предците ни

С песента „Де е България” и думите на директора на ОУ „20 април” Минка Ланджева „това беше поклона на априлци пред предците ни”, вчера вечерта завърши тържеството на училището по случай патронния му празник.

Благодаря ви деца, гордея се с вас – колеги, името ни задължава, радвам се, че тук има отговорни, знаещи и можещи момичета и момчета, сподели още развълнувана Ланджева.
Вечерта започна с връчване на наградата „Любородие”, присъждана за активна научно-изследователска и популяризаторска дейност в областта на краезнанието, изследователска работа, свързана с миналото на родния край. За изучаване, събиране, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Панагюрския край, с наградата тази година бе удостоен Георги Керкеняков, който работи в Историческия музей. Диплом и парична награда връчи кметът на община Панагюрище Никола Белишки, който подчерта, че 20 април е паметна дата, на която „нашите деди дръзнаха да заявят своята жажда за свобода, за независимост, и за това, че България е била и има право да бъде”.
Благодарност от свое име и на колектива от музея, изрази Георги Керкеняков и сподели пред присъстващите в читалище „Виделина 1865”: „Това е едно признание за дейността на институцията Исторически музей Панагюрище, който във времето утвърждава и популяризира миналото и заякчава устоите на това място. Една историческа препратка от акад. Константин Петканов за въстанието – той казва: „Априлското въстание направи от българите вечен народ, от това въстание българинът се изстреля като мощен корен от земята и миропомаза челото на българската свобода – с кръвта на своите близки и със собствената кръв.” Нека никога не забравяме родовия подвиг за българската свобода! Честит празник и за много години!”.
По случай петата, юбилейна година от връчването на „Любородие”, с признанието бе удостоен и проф. д-р Лъчезар Цоцорков. От негово име наградата прие Александър Чобанов, който подчерта, че за проф. Цоцорков Панагюрище е каузата на живота му. Градоначалникът Белишки изтъкна, че проф. Цоцорков е сред личностите, които с целия си живот и действия са доказали своето любородие и работи Панагюрище да бъде най-добрият град, в който някой да живее. Изброени бяха десетките родолюбиви инициативи, проекти за съхраняване на културно-историческото наследство на родния край и краеведски изследвания, подкрепени от председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД.
В празничната програма участва Стоян Златков с песента „Бащин край” и рециталът „Дядо Йоцо гледа”, спечелил първо място на общинския конкурс за рецитация „Всичко българско и родно любя, тача и милея”. Наградите и активната работа по проекти на учители и ученици, изтъкна Ланджева, подчертавайки, че априлци 46 години вървят уверено по своя път и има с какво да се гордеят.
Повече снимки от празника на ОУ „20 април” може да намерите на фейсбук страницата ни. 

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.