Водещи новини

Магнетични традиционери почетоха паметта на Оборищенци

Историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци” бе представена снощи в местността Манастирчето на с.Баня.

Членовете на Национално дружество „Традиция” – родолюбиви мъже и жени, пресъздадоха обстановката отпреди 139 години, когато на местността Оборище се взимат решения, оказали се с историческо значение за съдбата на българския народ. Пламенни слова и героични пози заеха поп Груйо Бански (Ангел Вранчев), Георги Бенковски (Антоний Кисьов), десетките бъдещи въстаници… Огньове горяха не само в ръцете на бунтовниците, а и в очите им. С вълнение публиката проследи бурята от емоции от очакването на апостолите, които да споделят своите виждания за бъдещите бойни действия, през съмненията за подписване на пълномощията, до заклеването и обричането на живота в името на Отечеството.
Тържествената вечер започна на площада в село Баня, където фолклорен ансамбъл „Огнените” от село Бусманци представи динамични народни танци и предизвика бурните аплодисменти на публиката. Истински фурор произведе 3-годишният Калоян Чанев с „Аз съм българче”, както и Славейко Муховски с артистичната си рецитация.
Приветствени слова по случай 137 години от Освобождението на България, 139 години от Априлското въстание и 107 години от смъртта на поп Груйо Бански отправиха кметът на с. Баня Стоян Ножделов и кметът на община Панагюрище Никола Белишки.
В празника участваха клубове от НД „Традиция” от София, Панагюрище, Пловдив, Благоевград, Нова Загора, Стара Загора, Ловеч, Тетевен, Сопот, Карлово Казанлък, Етрополе, с.Мирково, домакините от с.Баня.
С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на всички, загинали за свободата на България. Гърмежи ознаменуваха решителните моменти на магнетичната събота вечер.
Повече снимки от събитието може да откриете на фейсбук страницата ни.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.