четвъртък , 9 май 2024

Писането на проза е тежък миньорски труд, сподели Петя Цолова

Петя Цолова Стайкова е родена на 9 май 1939 г. в гр. Търговище.

Завършва гимназия в родния си град и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Още като ученичка започва да публикува стихове в сп. „Родна реч”, по-късно и в другите литературни издания. Нейната първа стихосбирка – „Земя през юли”, излиза през 1970 г. с благословията на Елисавета Багряна, която пише предговор към книгата. Петя Цолова е автор на повече от десет стихосбирки.
Това бе част от представянето на Петя Цолова снощи в Общинска библиотека „Стоян Дринов”, направено от директора ѝ Стефан Рапонджиев. Писателката бе гост на Панагюрище с най-новата си стихосбирка „77 любовни писма до поискване”. Поезията е елитарно изкуство, сподели Цолова и допълни, че сега според нея има графомания, като е тежко на неориентирания читател да намери това, което трябва да прочете. В момента книжния пазар е задръстен със сурогати, както музикалния с чалга. На истинските неща обаче времето не минава, подчерта Цолова. Поезията, ако не я запишеш на момента изчезва, докато писането на проза е тежък миньорски труд, обясни в отговор на въпрос Цолова, която е автор на романи, сред които и два исторически. Когато обичаш това, което правиш – като че ли то се пише само, разкри още от разбирането си за творенето писателката.
Цолова зарадва публиката освен с разкази, свързани с писането на романите ѝ и с любовните стихове, събрани специално в „77 любовни писма до поискване”.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.