понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Кой е изобретателят д-р Стоян Христов?

Д-р инж.Стоян Христов работи в „Оптикоелектрон Груп“ АД от пролетта на 2009 в дирекция „Проектиране и разработване на производството“ на длъжност инженер-механик.

 
Той е завършил панагюрското СОУ „Нешо Бончев“ /паралелката с разширено изучаване на немски език/, а като частен ученик и ЕГ „Бертолт Брехт“. След това се дипломира в Техническия университет в София, Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт със специалност „Общо машиностроене на немски език“.
Специалността му е по програма на Техническия университет в Карлсруе, Германия, и поради това партньорство получава и германска диплома по същата специалност  – „Allgemeiner Maschinenbau“ (Общо машиностроене). След редовна докторантура към ТУ – София защитава докторската си дисертация и получава титла доктор по научната специалност „Технология на машиностроенето“. По-късно завършва и специализация по „Оптикоелектронни уреди и системи“ към ТУ-София, филиал Пловдив, а в момента е на финала на следдипломна квалификация по специалност „Треньор по баскетбол“ към НСА „Васил Левски“.
Ръководител на докторантурата му в Техническия университет е бил доц. Лъчезар Стоев, с когото през четирите години съвместна работа, освен по конкретната тема на дисертацията ми, работили и по много други хрумнали им задачи в областта на шлифоването, машините, приспособленията и процесите, свързани с него. С техни съвместни разработки участват в няколко български и международни конкурси и конференции, като за три от тях още тогава подават заявки за патенти в Патентното ведомство, разказа за в-к „Още ПЛАМ“ младият учен.
„По различни формални причини (оформяне, редакция, експертизи, оценки, и т.н.) те се забавиха няколко години и като патенти излязоха чак през 2014. Именно за тези три патента беше номиниран нашият екип с доц. Стоев“, коментира той.
 

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.