четвъртък , 9 май 2024

Замразяват данъците и при нас, но общините ще дават на държавата по-висока такса-смет

Панагюрската община е сред тези, които ще затегнат колани и няма да вдигат данъците и таксите награжданите тази година. Това обещаваше градоначалникът Никола Белишки

 по селата по време на общественото обсъждане на бюджета за 2015 година. Не се предвижда и закриване на дейности, нито намаляване бюджетите на селата. Целта е да се подобрява ефективността на работа, да се повишава събираемостта на местните данъци и такси, както и на просрочени вземания, казват от кметския състав. Крайното решение обаче е на общинските съветници. 
В отделните кметства от община Панагюрище проблемът със събирането на местните налози остава и то най-вече плащането на такса-смет и данък МПС. Нерешен е проблемът и с изхвърлянето на сметта и образуването на нерегламентирани сметища. В някои от кметствата над 70% от боклука е животински тор.
В същото време тази година общините ще трябва да дават на държавата по-висока таксаза складиране на боклука на сметища – 28 лв. на тон, вместо 22 лв., както беше миналата година.
От началото на януари се въведе и нова система за регистрация на МПС.Общините ще получават всекидневно информация за регистрациите в КАТ. До момента автомобилът се регистрираше първо в КАТ, а след това собственикът беше задължен да го обяви и пред данъчните власти в съответната община.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.