Водещи новини

Изложба за учения, общественика и дипломата акад. Атанас Шопов откриха вчера

160 години от рождението на акад. Атанас Шопов бяха ознаменувани снощи с откриването на фотодокументална изложба за живота и делото на бележития панагюрец.

Акад. Шопов има особени заслуги за разкриване издевателствата върху българите след Априлското въстание, подчерта директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов. Една от причините за това е, че завършва Военно-медицинското училище в Цариград, едно от трите модерни и престижни учебни заведение по това време в империята. Сред другите големи заслуги към родината на акад. Шопов са назначаването му за пръв търговски агент в Солун приз 1897 година, а от 1 януари 1910 година и за пръв генерален консул. Преди това известният панагюрец е бил 12 години в Екзархията, където списва и екзархийският вестник.
Акад. Шопов е учен, общественик и дипломат – сътрудник е на Българския червен кръст, като учен има над 35 научни труда, приет е за редовен член на Българското книжовно дружество (по-късно БАН), където получава статута академик, разказа още директорът на панагюрския музей, добавяйки, че колегите му са участвали активно в подредбата на изложбата.
Сред исторически факти, свързани с живота на академика е и съобщението, което той изпраща в България чрез Екзархията – че Турция няма намерение да напада България, след извършеното през септември 1885 година Съединение.
Още снимки от изложбата може да откриете на фейсбук страницата ни.

Вижте още

Да си спомним с благодарност за онова бурно и героично време преди 146 години!

Уважаеми жители и гости на община Панагюрище, 146 години ни делят от онзи Трети март, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.