понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Учители „полетяха“ и се „приземиха“ след споделен опит от участие на колеги в професионални програми

Програмите на Фондация „Америка за България“ – „Академия за училищни лидери “ за директори и „Обучение за обещаващи лидери в образованието“ за учители от държавни и общински училища, бяха в дневния ред на интригуваща информационна среща-форум, която се проведе вчера – 14 януари,  в залата на СОУ „Георги Бенковски“ –  Пазарджик.

Срещата бе водена от Лена Парова – директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Силвия Бобекова – учител в СОУ „Нешо Бончев“, и Мира Такева – учител в МГ „Константин Величков“.
Лидерите споделиха своя опит от участието си в тези професионални програми, с цел да разяснят възможностите и критериите за кандидатстване в тези обучения. А те са в посока на подпомагане развитието и модернизирането на българската образователна система. Използвайки KWL протокол, те проучиха участниците какво знаят, какво искат да знаят и накрая – какво са научили за американските програми и американската образователна система.„След кратко видеопредставяне, те ни потопиха в американската атмосфера, разходиха ни из градът, който никога не спи и ни вкараха в тамошната учебна среда. Там често класните стаи нямат фронтална страна, по стените и масите може да се пише.
Има по двама учители,“ споделиха участващи.

Водещите  сравниха досегашните скучни традиционни  методи на преподаване със съвременните техники в класните стаи  на 21 век – интегриране на новите технологии и въвеждане на иновативни работещи практики. Показаха предимствата на проектно базираното обучение, обучение чрез задаване на въпроси и учене чрез практикуване. Участващите възторжено „полетяха“ в интерактивни игри, като с подръчни материали изработваха летящо изобретение и „се приземиха“ под тежестта на новите знания и гравитацията, за да осмислят предимствата на интердисциплинарното обучение и работата в екип. Всички дейности бяха стриктно разпределени и се използваше таймер за обратно отброяване, както в американските училища, обърна внимание учителката по английски език в СОУ „Нешо Бончев“.
Развихрете се, дайте тласък на вашето въображение и персонифицирайте вашите креативни идеи, ако искате поне за кратко да усетите духа на живеещите в страната на неограничените възможности, съветва Силвия Бобекова колегите си учители.
Ако имате интерес да кандидатствате, моля следвайте линка и инструкциите към негоhttp://www.iie.org/Programs/Bulgarian-Young-Leaders-Program  

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.