За благословението на града и за здраве днес за кръста се хвърляха млади панагюрци

На едни Бог е дал, на други е взел, затова тези хора, които имат повече – да дадат на тези, които нямат.

С тези думи Илия Бояджиев днес обясни в Общината, че средствата, които съберат с момчетата, участвали в Йордановден, ще бъдат дарени на Дневен център за деца с увреждания „Дъга”.
16 момчета в народни носии от Панагюрище днес бяха част от Богоявление. Разделени на две групи младежите, тръгнали от двете църкви „Свети Георги” и „Свето Въведение Богородично” се събраха заедно на площад „20 април”, където Велик Богоявленски водосвет отслужи Негово Всеблагоговеинство протойерей Атанас Манолов, архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия.
Хвърлянето на кръста бе предшествано от мъжко хоро, съпроводено от тъпан и гайда. В еуфория момчетата изпяха Кой уши байряка, а от публиката се чуваше „Браво, чедо”. Пръв Кръстното знамение хвана 20-годишният Петър Динков, който вдигна най-малкия смелчага на раменете си – Цветан Поибренски. След това 18-годишният Благой Господинов и 17-годишният Добромир Каменски, също се зарадваха, че са уловили кръста. Всички споделиха, че са се потопили в студените води на р.Луда Яна за здраве и благословение.
По традиция кметът на общината Никола Белишки поздрави участвалите в празника и им дари парична сума, пожелавайки им догодина да са повече. Отец Атанас благослови и благодари на всички, призовавайки младите хора да се обръщат повече към вярата, защото тя дава криле, които нищо друго не може да даде.
Ние обичаме Панагюрище, празника и народното, сподели още от името на приятелите си Илия Бояджиев, благодарейкии на Мария Петришка – осигурила голяма част от носиите. Цветан Поибренски разчувства с „Йовано, Йованке”.
Повече снимки от днешния празник може да откриете на фейсбук страницата ни.

 

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.