понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Европейците, които вярват в ЕС, стават повече

Резултатите от последното проучване „Стандартен Евробарометър“ бяха оповестени преди броени дни.

Есенното издание на проучването за 2014 г. е първата анкета, проведена в целия ЕС, откакто Комисията на Юнкер встъпи в длъжност на 1 ноември 2014 г., уточняват от europa.eu.
Новите резултати показват подобрение по ключови политически показатели.
По-голям брой граждани имат положително мнение за Европейския съюз и вярват в него. Отбелязва се и значителна обществена подкрепа за ключовите области на политиката, посочени в Политическите насоки на Комисията.
Броят на европейците, заявили, че имат положително мнение за ЕС, е нараснал от 35% през юни до 39% през ноември. 37% са с неутрално мнение, докато 22% застъпват негативно мнение (спад спрямо резултата от 25% през юни).
Наред с това броят на европейците, които заявяват, че имат доверие в Европейския съюз, също е нараснал на 37% (увеличение с 6 процентни пункта спрямо предишното проучване, проведено веднага след изборите за Европейски парламент). Средното ниво на доверието в националните правителства също леко се е повишило, достигайки 29% (+2 пункта).
Броят на хората, които смятат, че гласът им има значение в ЕС, е намалял (40%, -2 пункта), след като беше достигнал връхна точка за последните 10 години след европейските избори през май 2014 г.
Що се отнася до икономиката, очакванията на европейците се запазват относително непроменени, като повече от един от всеки пет (22%, -1 пункт) е оптимист за предстоящото през следващите дванадесет месеца, докато 45% очакват, че няма да има промяна в положението.
Имиграцията продължава да се изкачва в класацията на най-често посочваните проблеми на национално и европейско равнище. С резултат от 24% (+3 пункта) тя е понастоящем четвъртата най-често посочвана тема на равнище ЕС, а с 18% (+3 пункта) — третата най-често посочвана тема на национално равнище. В Малта, Обединеното кралство и Германия гражданите дори я посочват като причина за безпокойство номер 1.
Накрая, гражданите остават оптимистично настроени за бъдещето на ЕС. 56% (без промяна) от европейците заявяват, че са оптимисти, докато 37% (-1) посочват, че са песимистично настроени.
„Стандартен Евробарометър“ за 2014 г. е проведено чрез интервюта на живо в периода от 8 до 17 ноември 2014 г. Интервюирани са били общо 32 598 души в държавите – членки на ЕС, и в страните кандидатки.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.