понеделник , 6 май 2024

Днес празнуват българските студенти

Десетилетия наред 8 декември – Студентският празник, се отбелязва от поколения български студенти.

 
За пръв път студентският празник 8 декември се отбелязва у нас през 1902 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. 8-ми декември е денят на свети Климент Охридски по нов стил на календара. Българската православна църква празнува деня на свети Климент Охридски по стар стил (25 ноември). Свети Климент Охридски е един от Светите Седмочисленици и е считан за покровител на българското висше образование.
След 1944 г. датата 8 декември е отменена и е заменена със 17 ноември – Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник. На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите обявява 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.
Дати, които си струва да бъдат запомнени:
8 декември 1888 г. – Народното събрание на България приема закон за Висшето образование и учредяването на университет в София.
8 декември 1903 г. – В България за първи път денят е честван като празник на Софийския университет и като студентски празник.
Честит празник на бъдещите, настоящи и бивши български студенти!

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.