Водещи новини

Православната и Католическа църкви почитат паметта на Света Варвара днес

Св. Варвара е родена в края на 3 век и живяла по времето на римския император Максимиян.

Била дъщеря на знатния езичник Диоскор. Отличавала се е с впечатляваща красота и ревнивият ѝ баща я затваря в кула. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема Христовата вяра. Тъй като направила това  без съгласието на баща си, Варвара била предаденаот него на властника иподложена на жестоки мъчения. Накрая била осъдена и обезглавена лично от баща си през 282 г.
Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата и управителя на града и двамата са поразени от мълния. Тя е погребана от християнина Валентин и гробницата и става източник на чудеса на вярата.
През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол. През 12 век те са преместени в Михайловския Златовърх манастир от Святополк II, а от 1930 почиват в Патриаршеската катедрала „Свети Владимир“ в Киев, Украйна.
Света Варвара е покровителка наминьори, оръжейици, архитекти, артилеристи, математици, затворници.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.