Водещи новини

Съветниците от ГЕРБ се сетиха за закона

Десет пъти мисли, един път режи, гласи народната мъдрост. След поредната бъркотия, която предизвикаха днес по време на заседанието на Общинския съвет и което прекратиха набързо,

местните представители на Граждани за Европейско Развитие на България разпространиха до медиите прессъобщение. В него обясняват, че са внесли „искане за свикване ново заседание, съгласно изискванията на чл. 23, ал. 4, т. 3 и ал. 5 от ЗМСМА“.  За този член от Закона за местното самоуправление и местната администрация oshtepan.com вече писа преди повече от седмица. Припомняме го отново, понеже в алинея 4 липсва точка 3, а алинея 5 едва ли касае панагюрския случай.
Чл. 23. (Изм., ДВ, бр. 65 от 1995 г.)
 (1) (Изм., ДВ, бр. 69 от 1999 г., бр. 69 от 2003 г.) Първото заседание на новоизбрания общински съвет се свиква от областния управител и се провежда в 14-дневен срок от обявяването на резултатите от изборите.
 (2) Общинският съвет се свиква на заседание от неговия председател:
 1. по негова инициатива;
 2. по искане на една трета от общинските съветници;
 3. по искане на една пета от избирателите на общината;
 4. по искане на областния управител.
 (3) (Отм., ДВ, бр. 69 от 1999 г.).
 (4) (Изм., ДВ, бр. 69 от 1999 г., бр. 69 от 2003 г.) В случаите по ал. 2, т. 2, 3 и 4 председателят на общинския съвет свиква заседание, което се провежда в 7-дневен срок от внасяне на искането. След изтичането на този срок, ако заседанието не бъде свикано от председателя, то се свиква от вносителя на искането и се провежда в 7-дневен срок от свикването.
(5) (Нова, ДВ, бр. 69 от 1999 г.; изм., бр. 69 от 2003 г.) Общинският съвет провежда заседанието за избор на кметове на райони в Столичната община и в градовете с районно деление в 14-дневен срок от конституирането си.“
Правим уточнението, че сме ползвали текста на ЗМСМА, който е публикуван и на сайта на Община Панагюрище.
Затова изглежда малко странно основанието за иска на местните ГЕРБ-ери. Ако допуснем, че и те са земни хора и като всички останали жители на планетата не са застраховани от грешки /дори технически/, другата седмица може да има ново заседание на Общинския съвет.В съобщението си до медиите днес късно след обяд общинските съветници от ГЕРБ пишат още: „ПП ГЕРБ покани на политически консултации останалите политически сили, представени в общинския съвет, които да се проведат на 1 декември, понеделник, от 17.00 часа.“.
Можело и по този начин. Какви са причините за прибягването до него, е друга тема.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.