Водещи новини

Общината ще поеме дълг до 10 милиона

Вчера в Общинска администрация се проведе публично обсъждане на намерение за поемане на дългосрочен общински дълг.

Става въпрос за мостово финансиране на двата проекта по оперативна програма „Околна среда”, което е предназначено за финализирането им, акцентира кметът на общината Никола Белишки.
Максималният размер на дълга ще е до 10 000 000 лева за приключване на проекта във ВиК сектора в Панагюрище и изграждане на регионалната система за отпадъци на общините Панагюрище и Стрелча.
Дългът ще е към Фонда за органите на местното самоуправление в България /ФЛАГ/, със срок на погасяване не повече от 48 месеца, с възможност за погасяване на части и без такса за предсрочно погасяване.
Градоначалникът поясни, че спешността на решението се налага от разпоредба в Закона за публичните финанси, според която Общински съвет – Панагюрище ще може да вземе подобно решение до 23 януари 2015 година – за да бъде спазен срокът от 39 месеца от полагането на клетва от съответния местен законодателен орган, в който той може да се произнесе по подобно решение.
Председателят на комисията по бюджет икономика на общината Илия Анчев уточни, че на 14 ноември единодушно решението е било одобрено от комисията, Общината е в добро финансово състояние и може да си позволи да поеме съответните такси.
На въпрос на присъстващ в залата Белишки категорично заяви, че двата проекта не застрашават екологичната среда в града и се спазват всички съвременни технологии. Към момента от администрацията подготвяли документи за удължаване срока на проектите.
От Управляващия орган на оперативна програма „Околна среда” съобщиха, че е одобрена принципно възможността за удължаване сроковете за физическо изпълнение до 31.10.2015г. и на сроковете за допустимост на разходите до 31.12.2015г на проекти като двата общински. Кметът поясни, че крайните срокове няма да се чакат, за да се намалят неудобствата за граждани и изпълнители.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.